Logo Realitatea.md

(VIDEO) Detalii privind audierea unor instituții implicate în expulzarea cetățenilor turci din Republica Moldova

02 August 2019, 14:19 // Societate

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, mai multe detalii privind audierea unor instituții implicate în expulzarea cetățenilor turci din Republica Moldova. Potrivit lui, în cadrul audierilor nu a apărut nici un nume de politician. Totodată, Moțpan consideră că decizia SIS a fost arbitrată politic.

Pe 3 septembrie, o scrisoare semnată de Andrei Baltaga a fost trimisă la Biroul de Migrație și Azil, pe 4 septembrie a fost recepționată, iar pe 5 septemrbie, biroul emite un răspuns că a acceptat îndepărtarea acestor cetățeni. După această decizie, urma să se aștepte o perioadă de timp, deciziile să fie contestate în judecată. Potrivit lui Chiril Moțpan, directorul de atunci al SIS, Vasile Botnari, a ignorat prevederile legale și a decis îndepărtarea celor șapte cetățeni declarați indezirabili în Turcia, în mod arbitrar și abuziv.

În cadrul audierilor s-a aflat de asemenea că demersurile au fost semnate de Alexandru Baltaga, care ar fi făcut acest lucru la insistența lui Vasile Botnari.

Conform legii nici un beneficiar al unei forme de protecție nu poate fi returnat sau expulzat într-o țară unde ar putea fi supus torturii, tratării inumane sau degradante.

„Persoanele au fost anunțate prin poștă despre decizia respectivă, dar Biroul de Migrație și Azil nu a făcut nici o solicitare scrisă sau verbală față de SIS. Despre îndepărtarea străinilor au aflat din presă”, a spus Moțpan.

Reprezentanții SIS, au invocat în cadrul audierilor mai multe cauze care ar fi dus la acțiunea brutală de îndepărtare a cetățenilor turci, incluziv suspiciuni că ar fi existat atentate teroriste, spionaje în folosul altui stat, pedofilie, etc.

„În urma discuțiilor cu reprezentanții SIS nu ne-au fost prezentate dovezi clare, concludente”, a menționat Chiril Moțpan.

Chiril Moțpan a menționat că numele președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, nu figurează în raport.

„În cadrul acestor audieri nu a apărut nici un nume de politician. Noi putem doar presupune ceva. Consider totuși că nu a avut nici o atribuție la cazul respectiv”, a declarat Moțpan.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile