Logo Realitatea.md

(VIDEO) Din ianuarie, peste 41 mii de medici care sunt finanţaţi de CNAM vor primi salarii mai mari. De majorări vor beneficia și pensionarii

13 Noiembrie 2018, 14:54 // Economie

Din ianuarie, vor primi salarii majorate cu 20%. Este vorba de 41 de mii de medici, finanțați de către Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), iar personalul medical va avea cu 10% mai mult la salariu. Totodată, din 1 ianuarie 2019, pensionarii care primesc mai puțin de 1.589 de lei, vor primi cu 10% mai mult. Anunțul a fost făcut de președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, într-un briefing după ședința de lucru a formațiunii din noiembrie.

„Vă amintesc că în cadrul reformei salarizării anunțate recent de PDM au fost crescute semnificativ salariile pentru o mare categorie de oameni salarizați din bugetul de stat și urmează ca ei să primească aceste salarii noi începând cu luna ianuarie pentru luna decembrie a anului 2018. În cadrul acestei salarizări, au fost majorate salariile pentru medicii, care sunt finanțați din bugetul de stat. Totodată, în sistemul medical, lucrează alți 41 de mii de medici și personal medical care sunt finanțați de către Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Vin să precizez că medicii vor primi o majorare cu 20%, iar personalul medical cu 10%”, a spus Vlad Plahotniuc.

Liderul democraților a declarat că pensionarii cu un venit sub minimul de existență, vor avea o majorare de circa 10 la sută. Președintele PDM a ținut să precizeze că această majorare este suplimentară majorării care are loc anual la indexarea pensiilor.

“Totodată, datorită eficienței guvernării actuale, dar și ca rezultat a creșterii economice solide pe care o asigurăm noi în ultima perioadă, a fost luată decizia ca din 1 ianuarie 2019 să majorăm salariile pentru o categorie largă de pensionari. Aici vorbim despre o majorare la acei pensionari care primesc o pensie mai mică decât minimul de existență stabilit la această categorie, adică la 1589 de lei. Ei vor beneficia de o majorare de circa 10%. Precizez că această majorare de 10% este suplimentară majorării pensiilor care are loc în fiecare an la indexarea pensiilor și următoarea indexare, conform legii va avea loc în luna aprilie 2019”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Mai mult, liderul PDM a ținut să precizeze că programele de majorare a pensiilor și a salariilor vor continua și în următorii ani.

„Am solicitat Guvernului ca asemenea majorări de salarii și de pensii să aibă loc în fiecare an, cel puțin o dată pe an, ca rezultat a acelei creșteri economice solide pe care noi am asigurat-o în ultima perioadă și care o vom asigura și în următorii ani. Așadar, programele „Salarii bune pentru Moldova” și „Pensii bune pentru Moldova” vor continua și în anii următori, astfel încât ca noi să asigură oamenii din Moldova să trăiască mai bine”, a mai adăugat liderul PDM.

De asemenea, și Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al PDM, a scris despre proiectul de salarizare.

“Sfârșitul de an vine cu o binemeritată mărire a veniturilor bugetarilor. Guvernul a aprobat azi proiectul privind salarizarea în sectorul public, prin care se reduc discrepanțele dintre salarii. În același timp, nimeni nu va mai câștiga sub minimul de existență, adică sub 2.000 de lei”, a declarat pe pagina sa de Facebook.

Realitatea.md menționează că reforma salarizării, care poartă denumirea de „Salarii bune pentru Moldova”, prevede creşteri salariale de minim 20 la sută pentru angajaţii bugetari. Începând cu 1 decembrie 2018, peste 150 mii de funcţionari vor beneficia de creşteri salariale de minimum 20%, iar niciun angajat nu va avea salariul mai mic de 2000 de lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.0635%
USD USD 16.7700 0.4866%
RUB RUB 0.2176 -0.2293%
RON RON 4.0054 -0.1968%
UAH UAH 0.5935 0.2364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile