Logo Realitatea.md

(VIDEO) Directorul Rabota.md povestește cum pandemia a schimbat piața locurilor de muncă în Moldova

25 Noiembrie 2020, 06:00 // Economie

Pandemia a schimbat enorm piața locurilor de muncă, dacă nu radical. Asta au simțit-o atât angajatorii, cât și candidații. Bani.md a discutat cu Veronica Boshneak, directorul portalului de joburi Rabota.md și fondatorul Agenției de recrutare Mantis dspre care au fost aceste modificări, din luna februarie până în prezent.

Ținând cont de statisticile la care are acces, Veronica Boshneak atrage atenția la faptul că luna iunie a anului curent a fost marcată de o creștere bruscă și puternică a numărului de aplicări la locurile de muncă existente. 

În detaliu, numărul aplicărilor înregistrate pe portalul Rabota.md a fost de 180 de mii în luna iunie 2020, de două ori mai mare decât cel înregistrat înainte de instalarea pandemiei, în luna februarie- o lună considerată populară în aplicări. De exemplu, în luna aprilie a anului curent, numărul CV-urilor depuse a fst de aproximativ 40 de mii. 

Veronica Boshneak mai relatează despre faptul că anul 2020 poate fi numit și anul angajaților maturi, a persoanelor cu o experiență vastă în domeniu care au început a-și căuta noi locuri de muncă. 

„Acum angajatorii apreciază foarte mult când echipa vine cu idei. Este momentul potrivit să spui ideile care le ai, oricât de diferite ar fi”. 

În cadrul interviului, Veronica Boshneak a răspuns la următoarele întrebări: 

1. Cât de mult au fost simțite mișcările pe piața muncii, de la începutul „crizei de sănătate” în Republica Moldova?

2. Ce problemă este mai acută: Lipsa locurilor de muncă sau lipsa angajaților disponibili să facă față sarcinilor?

3. Este nevoie de reprofilare? În ce măsură?

4. Telemunca. S-a modificat ceva pe acest plan?

5. Se discută că pandemia va determina o cerere mai mare pentru angajații „full-service”, care ar putea îndeplini mai multe tipuri de sarcini, sau ar putea realiza sarcinile care acum erau prevăzute pentru mai multe funcții. Se întâmplă asta și în practică?

6. Salariile: Care este dinamica lor? Ce oferte au angajatorii și ce cerere au potențialii angajați?

7. Cât de mult contează abilitățile de utilizare a noilor tehnologii în contextul în care avem nevoie mai mult de digitalizare. Se găsesc locuri de muncă și pentru cei care nu au deocamdată acest abilități?

8. Cum se poate păstra comunicarea în cadrul echipei în cazul în care se alege tipul de muncă „la distanță”?

9. Comparând primele nouă luni ale anului curent cu aceeași perioadă a anului trecut, care este dinamica recrutărilor și ce domenii sunt mai active?

Răspunsurile le aflați în continuare: 

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0739%
USD USD 17.2814 0.1640%
RUB RUB 0.2358 0.8986%
RON RON 4.3095 0.0859%
UAH UAH 0.6162 -0.0973%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile