Logo Realitatea.md

(VIDEO/DOC) Procuratura Generală a făcut publică strategia de recuperare a mijloacelor financiare din cele trei bănci fraudate

13 Iunie 2018, 11:56 // Actualitate

Procuratura Generală a făcut publică strategia de recuperare a bunurilor materiale sustrase în urma fraudei bancare de la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Potrivit procurorului General, Eduard Harunjen, cetăţenii trebuie să cunoască paşii care au fost făcuţi privind investigaţiile acestui furt, dar şi paşii privind recuperarea banilor.

”Azi vorbim de 200 de cauze penale instrumentate, majoritatea dintre ele fiind finalizate și expediate în instanța de judecată. Au fost documentate peste 200 de persoane, atât cetățeni si Republicii Moldova, cât și cetățeni străini. Strategia de recuperare a mijloacelor financiare după frauda bancară este un document detalizat de politici și perspective pe care urmează să le realizăm pentru a urmări și a recupera banii care au fost produsul fraudei. Am publicat această strategie pentru că am considerat că publicul trebuie să cunoască toate detaliile, toți pașii privind recuperarea banilor”, a declarat procurorul general, Eduard Harunjen.

”Am ajuns la etapa când am investigat peste 90% din ceea ce înseamnă această fraudă bancară. Am reușit să identificăm beneficiarii finali și, în prezent, se demară acțiuni și peste hotare pentru identificarea bunurilor incluse, care sunt înregistrate pe terțe persoane care au beneficiat de aceste mijloace financiare. Această strategie urmează să fie pusă în aplicare la scurt timp, cu suportul tuturor entităților implicate”, a declarat adjunctul Procurorului-şef al Procuraturii Anticorupţie, Adriana Bețișor.

Potrivit procurorului, grupul de de companii înregistrate în R. Moldova prin care au fost scoși banii sunt în mare parte afiliate lui Ilan Șor, Ion Rusu/Vladimir Filat, Chiril Lucinschi și Veaceslav Platon.

Informații detaliate despre strategia de recuperare a mijloacelor financiare din cele trei bănci au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă transmisă în direct de Realitatealive.md:

Menționăm că în document nu se regăsesc informații care constituie secretul urmăririi penale, inclusiv traseul recuperării banilor, beneficiind de confidențialitate, pentru a nu dăuna anchetei şi procesului de recuperare.

Realitatea.md amintește că în luna februarie curent, Banca Națională a făcut publică și versiunea în limba română a sintezei detaliate privind investigația fraudei bancare, pe care a primit-o împreună cu cel de-al doilea raport de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson. 

Sinteza dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns. Documentul are opt capitole care descriu, printre altele,  metodologia investigației internaționale, analiza expunerilor băncilor fraudate in perioada 2012-2014, legătura grupului Shor cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase.

Menționăm că varianta în limba engleză a sintezei a fost publicată de BNM pe 21 decembrie 2017.

LA ACEST SUBIECT:

Investigație: Veaceslav Platon ar fi beneficiarul tuturor companiilor implicate în ”Laundromatul Rusesc” și în ”Furtul miliardului”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.7151%
USD USD 16.6713 -0.5417%
RUB RUB 0.2261 -0.5717%
RON RON 4.0431 -0.7731%
UAH UAH 0.5999 -0.9085%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile