Logo Realitatea.md

(Video) Dodon își șantajează proprii cetățeni?! Dacă rămâne acest Guvern, nu vom mai putea exporta în Rusia și vom plăti mai puțin pentru gaze naturale

07 Noiembrie 2018, 14:34 // Actualitate

Șeful statului, Igor Dodon, șantajează electoratul din R. Moldova. El spune că dacă după alegerile din 24 februarie 2019 rămâne același Guvern, eliberarea taxelor vamale pentru acele 5 categorii de produse pe o perioadă de 6 luni, s-ar putea să fie ultima. Mai mult, reducerea la gazele naturale ar depinde de rezultatele alegerilor.

Șeful statului a declarat că ridicarea taxelor pentru unele produse moldovenești a fost posibilă doar relațiilor prietenoase cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Evident că aceste taxe sunt scoase pe 6 luni. Cetățenii noștri și producătorii o să conștientizeze că aceste taxe au fost scoase la rugămintea președintelui Igor Dodon și dl Putin, care a acceptat să meargă în întâmpinare. De aceea, logic, la rugămintea mea Putin a spus: Bine, vă susținem personal. Înțelegem că situația este grea în agricultură, economie. Scoatem taxele pentru 6 luni, de la 1 ianuarie la 1 iulie. La voi acolo sunt alegeri în luna februarie, după aceea va fi alt Guvern. Ne așezăm și discutăm toate pozițiile, inclusiv pozițiile acestea și, de ce nu, următorul Guvern”. Eu sunt ferm convins că va fi altul, decât cel de acum, a negocia și va obține liberalizarea totală a exporturilor spre piața Rusă”, declarat Igor Dodon în cadrul unei ediții speciale la postul de televiziune NTV Moldova.

Întrebat de moderator ce se va întâmpla cu exporturile în Rusia, dacă după alegeri rămâne același Guvern, președintele a declarat că Putin este foarte preocupat de relația Moscovei cu R. Moldova. “Cu regret, nu vom putea beneficia în continuare de exporturi masive spre piețele tradiționale. Și asta o spun destul de sincer. Cred că lucrul acesta este logic, pentru că Federația Rusă dorește să prietenească cu R. Moldova. La nivel de președinți noi avem relații foarte bune și vedeți în întrevederile pe care le avem, deciziile pe care le ia partea rusă, la rugămintea mea, dar la nivel de Guvern și Parlament noi nu avem astfel de relații. Partea rusă spune foarte corect, eu îi înțeleg:”Dle Dodon, bine, ne rugați, noi vă ajutăm, dar ce face Guvernul, ce face Parlamentul? Majoritatea parlamentară deportează diplomați ruși din R. Moldova. Aceasta nu este o relație prietenoasă. Vreți să fim prieteni, haideți să fim prieteni”, a menționat șeful statului.

Igor Dodon a mai zis că autoritățile de la Moscova sunt gata să examineze posibilitatea de reducere a prețului la gazele naturale și poate să ne ofere o scutire considerabilă, dar iarăși, totul depinde de rezultatele alegerilor din iarnă și cum vom reuși să menținem acea „relație de prietenie”, pomenită anterior de șeful statului.

Ei sunt gata să examineze posibilitatea de unele reduceri la prețul de livrare a gazului în R. Moldova și eu cred că lucrul acesta este real. Am discutat anterior cu dl Miller și Putin, pe parcursul ultimilor întrevederi, posibilitatea obținerii pe viitor a unui preț mai redus cu 25-30%. Aceasta ar da un impact foarte important pentru consumatorii finali din R. Moldova și sper ca acest lucru va fi posibil, dar din nou aceasta depinde de rezultatul alegerilor din 24 februarie. Va fi o politică prietenoasă față de partenerii noștri, nu doar din F. Rusă, Uniunea Asiatică, CSI. Evident, vom putea obține și acest rezultat, care va putea fi resimțit de toți cetățenii R. Moldova, pentru că vor plăti mai puțin”, a declarat Igor Dodon.

Amintim că Igor Dodon a efectuat recent o vizită de lucru în Rusia.

VEZI ȘI:

O parte din produsele moldovenești vor fi exportate fără taxe vamale în Rusia, timp de șase luni. Dodon explică acest ”regim liberalizat” (video)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0864 0.3582%
USD USD 17.9850 0.2330%
RUB RUB 0.2802 0.7914%
RON RON 4.2180 0.3092%
UAH UAH 0.6839 0.0585%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile