Logo Realitatea.md

(VIDEO) Drepturile nu sunt respectate! Numărul tentativelor de suicid în cazul tinerilor a crescut cu 25 la sută

20 Aprilie 2017, 19:38 // Societate

Numărul tentativelor de suicid în rândurile copiilor a crescut cu 25%, față de anul trecut. Anunțul a fost făcut de către avocatul poporului, Maia Bănărescu. Într-un raport privind activitatea sa în 2016, avocatul afirmă că violența fizică persistă ca mod de educare a copiilor, iar drepturile lor sunt încălcare frecvent. Una din cele mai mari probleme rămâne implicarea copilului în procesul de învățământ.

Embed:

„A fost în vizor cazuri de violență împotriva copiilor, care persistă în școli, în societate, în familie, avem cazuri de violență sexuală comisă de maturi față de copii. O problemă care a fost în vizor a fost refcetată în raport este fenomenul care ne îngrijorează suicidul în rindul copiilor și securitatea online a copiilor”, a menționat Maia Bănărescu, avocat al Poporului pentru drepturile copilului. 

Avocatul poporului atrage atenția asupra copiilor minori și asupra deficitului de educație.

„O altă problemă ține respectarea drepturilor la educație a copiilor, este un comportament vast, deoarece este mediul unde se află copii majoritatea zilei și o parte bună din ani. Vorbesc de Curricumul supra încărcate, vorbim de teme de acasă, lipsa condițiilor elimentare, lipsa WC în școli , blocuri sanitare lipsă, insuficiența orelor de sport nedotate vorbim despre neadaptarea trasnportului pentru copii cu dizabilități locomotorii pentru trasnportare la școală”, spune avocata Popurului.

Maia Bănărescu vorbește de existența unui număr mare de cazuri, când copii nu au acte de identitate. 

„Am constatat cu regret că în secolul 21 avem și copii nedocumentați atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și în stânga Nistrului. Am constatat că unicul impediment și cel mai dureros este birocratozarea acestui proces și lipsa de conlucrare multidimensională a autoritățile publice locale. Aceasta este o problemă ce ține de politic și sperăm să rezolvăm elimentar certificarea de naștere a acestor copii născuți în stânga nistrului”, a explicat Bănărescu.

O altă problemă accentuată de către avocat este că adulții continuă să lovească copiii, iar profesorii continuă să-i jignească. Bănărescu afirmă că nu există o comunicare intre instituții responsabile de respectarea drepturilor copiilor și, din acest motiv, mulți copii nu sunt identificați.

În alt context, Maia Bănărescu afirmă că anul trecut, copiii până la vârsta de 18 ani au fost incluși, pentru prima oară, în lista beneficiarilor de tratamente compensate. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3167 0.6786%
USD USD 17.8504 0.4417%
RUB RUB 0.2734 -1.8665%
RON RON 4.0200 0.3294%
UAH UAH 0.7286 -0.0960%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

24 feb, 13:43 //

Un cerb nobil înscris în Cartea Roșie, vânat de braconieri la Strășeni. Potrivit unor informații, poliția locală ar încerca să mușamalizeze cazul (FOTO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”