Logo Realitatea.md

(VIDEO/FOTO) Ce spun fermierii din raionul Dondușeni despre tonele de mere lăsate pe deal

06 Noiembrie 2019, 09:28 // Economie

Un video realizat de Ilian Cașu, vicepreședintele „Partidului Nostru”, unde acesta susține că zeci de tone de mere se strică pe deal în satul Țaul, raionul Dondușeni, a devenit viral pe internet. Prin urmare, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au contactat producătorii cărora le aparțin livezile respective, scrie Agrobiznes.md.

Foto: agrobiznes.md

Potrivit sursei, producătorii spun că merele au fost lăsate pe deal deoarece nu pot fi depozitate. Fructele urmează a fi vândute unei fabrici de suc din orașul Edineț. Prețul de comercializare a unui kilogram este de 1,65 lei, producătorii primind banii direct, alte fabrici oferă 1,90-2 lei per kilogram, însă banii sunt transferați ulterior pe cont. Astfel, aceștia au optat pentru o variantă mai rapidă.

„Patru producători agricoli din localitatea Țaul, Dondușeni, au creat o platformă comună de colectare a merelor destinate procesării. În prezent, la fața locului sunt circa 100 tone de mere, iar pe parcursul perioadei următoare, întreaga cantitate de fructe va fi achiziționată de fabrica de procesare din raionul Edineț. Prețul de achiziție a merelor este de 1,65 lei per kg. Producătorii au menționat că, datorită faptului că au creat această platformă costurile de transport sunt mai reduse”, a comunicat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Contactați de Agrobiznes, fermierii au confirmat faptul că, prețul de comercializare a merelor pentru suc este de 1,65 lei per kilogram, menționând că, în mare parte, merele au fost afectate de ploile cu grindină, astfel, sunt nevoiți să le vândă la un preț mai redus.

„Anul trecut vindeam merele la suc cu 50 de bani per kilogram, apoi prețul a crescut până la 1,80 lei. În acest an prețul este de 1,65 lei. Am vândut și pentru consum în stare proaspătă cu 3,50-4 lei per kilogram. Evident, nu putem compara cu prețurile de acum câțiva ani. Totodată, în acest an calitatea este mai rea, merele au fost afectate de grindină”, ne-a spus Marin Iazajii, producător din Dondușeni.

Alți producători au menționat că, din cauza calității reduse a merelor în acest sezon au comercializat merele cu prețul de maxim 6 lei per kilogram.

Menționăm că în piețele din capitală un kilogram de mere ajunge să coste 12 lei.

Citeste tot despre: Dondușeni, mere lăsate pe deal, Țaul
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile