Logo Realitatea.md

//VIDEO// În ce condiții ar putea fi demis președintele Igor Dodon

13 Decembrie 2018, 06:35 // Actualitate

Speakerul Andrian Candru a solicitat Direcţiei juridice a Parlamentului să pregătească o notă informativă în privinţa procedurilor de demisie a preşedintelui ţării şi să o transmită Biroului Permanent. Ieri, președintele Parlamentului a anunțat în cadrul unei conferințe de presă procedurile de demitere a șefului statului.

Potrivit speakerului, după suspendarea șefului statului de către Parlament, ar urma să fie organizat un referendum privind demiterea acestuia, care însă nu poate avea loc în perioada următoare în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.

”Pot să am părerea mea personală, care presupune că paharul se umple nu doar de răbdare, dar și de tolerarea unor încălcări. În același timp, să nu uităm că ne apropiem de un proces electoral, iar procedura de organizare a unei demisii presupune organizarea unui referendum Procedura de demitere a președintelui presupune organizarea unui referendum național, ceea ce nu poate fi organizat în cadrul alegerilor parlamentare. Din 24 decembrie până pe 25 ianuarie o să fie perioada preelectorală, iar apoi din 25 ianuarie până la 24 februarie este deja Campania electorală propriu-zisă. În perioada menționată, juridic nu poate fi organizat un referendum pentru demisia președintelui. Asta deoarece demisia președintelui presupune două elemente – vot în Parlament și referendum național. Dacă nu le putem duce pe ambele la bun sfârșit, de ce să le începem acum?”, a declarat Candu.

În Moldova alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie 2019 și se vor desfășura conform sistemului electoral mixt. În aceeași zi urmează să se desfăşoare și referendumul republican consultativ. Potrivit legii, plebiscitul nu poate avea loc cu 60 zile înainte și 60 zile după alegerile parlamentare, prezidențiale și generale locale.

Realitatea.md menționează că președintele Igor Dodon a fost suspendat din funcție de cinci ori în puţin mai mult de un an, după ce a refuzat să promulge mai multe proiecte de legi, încălcând astfel Constituția.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile