Logo Realitatea.md

(VIDEO) În semestrul doi, în 100 de școli din țară va fi introdusă în orar „Educația fizică prin fotbal”

06 Decembrie 2019, 12:54 // SPORT

Federația Moldovenească de Fotbal, cu suportul UEFA, desfășoară campania socială „Fotbal în școli”, care urmează să fie lansată pe 9 decembrie. Scopul principal este creșterea nivelului de implicare a copiilor în sport, prin practicarea fotbalului de către elevii din școlile Republicii Moldova.

Embed:

Consiliul Național pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a aprobat în luna noiembrie curent introducerea orelor de fotbal în școli, cu denumirea „Educația fizică prin fotbal”. Proiectul a fost înaintat de FMF și prevede 2 ore (lecții) de fotbal pe săptămână, în cadrul lecțiilor de educație fizică, pentru clasele primare (clasele 1-4).

Acest Proiect-pilot va fi implementat în circa 100 de școli din Republica Moldova, care au semnate acorduri de colaborare cu Federația Moldovenească de Fotbal. În total vor fi implicați circa 15.000 de copii. De menționat că numărul școlilor, care semnează astfel de acorduri cu Federația este în continuă creștere.

Orele de fotbal în școli vor începe din semestrul 2, adică din ianuarie 2020. Școlile, care nu vor reuși să adere la Proiect în primele 100, vor putea oricum semna acordul cu FMF, iar Proiectul va fi demarat în instituțiile date din septembrie 2020, adică din anul viitor de învățământ.

Condiția de bază către instituții este să dispună de sală sportivă și/sau teren de fotbal. În acest context, Federația de fotbal se obligă să instruiască antrenorii (profesorii de educație fizică și de la clasele primare), în total 200 de antrenori, care, în urma cursurilor de perfecționare gratuite vor primi Licența D FMF. Pe lângă aceasta, Federația va oferi fiecărei școli, gratuit: 10 mingi, 20 de copete, 10 bavete, echipament pentru profesori, seminare pentru profesori, materiale didactice.

Obiectivul pe termen scurt al Federației Moldovenești de Fotbal este crearea condițiilor calitative pentru organizarea lecțiilor de educație fizică prin fotbal. De asemena, extrem de importantă este continuitatea acestui Proiect, prin crearea claselor sportive specializate de fotbal. Pentru aceasta, următorul pas pe care îl va face FMF va fi solicitarea creării acestor clase de fotbal.

Federația de fotbal a solicitat Ministerului Educației semnarea unui Memorandum pentru implementarea primelor 3 obiective din noua Strategie de dezvoltare a FMF 2020/24: Fotbalul în grădinițe, Lecții de fotbal în școli și Clase sportive specializate de fotbal.

În urma studiului de cercetare efectuat în iunie 2019 de Compania „Nielsen”, 97% dintre părinți sunt satisfăcuți că odraslele lor joacă fotbal la orele de sport. Totodată, 82% dintre părinți ar dori ca copilul lor să aibă lecții de fotbal în școală.

Clasele sportive specializate de fotbal se referă la clasele 5-9. Federația de fotbal își propune ca în fiecare raion din Republica Moldova să fie cel puțin câte o școală, care să aibă clase specializate de fotbal. Acest proiect va demara în anul 2020.

Academiile de fotbal se referă la Centre de pregătire specializate de fotbal ale FMF, prevăzute pentru clasele liceale, 10-12. Structura acestor Academii va fi stabilită ulterior. Cert este că acestea, conform Strategiei 20/24 vor fi amplasate în 3 zone geografice: Nord, Centru, Sud. Posibil ca numărul acestora să crească până la 5, în cazul în care va fi interes din Transnistria și Găgăuzia.

A 5-a etapă ar fi Grupe sportive de fotbal în Universități. Dar aceasta ar urma să fie implementată după anul 2024.

Citeste tot despre: fotbal in scoli
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5379 0.3513%
USD USD 17.4407 -0.5355%
RUB RUB 0.2533 0.5957%
RON RON 4.0375 0.4603%
UAH UAH 0.6536 -0.0917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile