Logo Realitatea.md

(VIDEO) Inovații la granița țării! Centrul Operațional al Poliției de Frontieră a fost renovat

09 Februarie 2017, 20:05 // Societate

Europenizarea Poliției de Frontieră se face pas cu pas. Centrul operațional de coordonare din cadrul Departamentului a fost renovat și adaptat astfel, încât ofițerii pot urmări în timp real situația de la punctele de trecere și pot interveni mai rapid. O altă noutate este achiziționarea camerelor video portabile, care vor urmări activitatea polițiștilor.

Embed:

Pe monitoarele pe care le vedem, monitorizăm situația sectoarelor poliției de frontieră. La moment este camera cu termoviziune la sectorul poliției de frontieră Tudora.

Cea mai importantă achiziție este „video wall-ul”, mult așteptatul monitor, care reflectă situația de la frontieră în timp real. Chiar dacă valorează aproximativ trei milioane de lei, angajații Centrului operațional susțin că acesta le va ușura cu mult munca de zi cu zi.

„Noi de aici monitorizăm situația și vedem în regim real: persoana dată într-adevăr se află în punctul de trecere și deja concretizăm pe linia telefonică care sunt problemele”, a menționat Sergiu Chihai, șeful Serviciului Dispecerat.

„- Noi deja putem să monitorizăm cu mult mai rapid, în 2-3 minute noi deja știm care este situația și ce să întreprindem.

- Înainte cât era?

- Vă dați seama. Până ce telefonezi, până ce explică totul cum a avut loc, dar acum se monitorizează, vedem, și e cu mult mai bine și mai ușor”, a explicat Ion Stareș, specialist principal.

Polițiștii de frontieră au primit și 25 de camere video portabile, iar imaginile vor constitui drept probă în cazul unor conflicte. Deocamdată, aparatele urmează a fi testate.

„Noi acum lucrăm la regulament. Noi am studiat cele mai bune practici, inclusiv din Ucraina, SUA și alte țări din UE. La regulament se va lucra foarte minuțios”, a precizat Fredolin Lecari, șef al Poliției de Frontieră.

Inițiativa a fost salutată de către polițiștii de frontieră.

„Sunt situații diferite, în caz de reținere a infractorilor, pentru demonstrarea legalității acțiunilor mele”, a subliniat Teodor Catan, polițist de frontieră.

Camerele de luat vederi au fost apreciate și de către ministrul de Interne, Alexandru Jizdan.

„Cert este că acesta este un început care va avea o prelungire. Avem și susținerea partenerilor de dezvoltare. La fiecare întrevedere suntem abordați prin prisma cu corupția. Considerăm că aceste dispozitive vor scoate multe întrebări”, a declarat Alexandru Jizdan, ministrul Afacerilor Interne.

Costul unei camere video portabile ajunge până la 500 de euro. Potrivit conducerii Departamentului Poliției de Frontieră, banii au fost donați de către partenerii externi.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile