Logo Realitatea.md

(video) Iurie Ciocan acuză Promo-LEX de influențarea nepotrivită a alegătorilor: ”Reevaluați-vă strategia pentru că este una nocivă”

10 Ianuarie 2019, 16:50 // Actualitate

Iurie Ciocan, unul dintre membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC), a reacționat la cel de-al doilea Raport de monitorizare a alegerilor parlamentare din februarie 2019 prezentat astăzi de către Asociația Promo-LEX. În context, Iurie Ciocan a solicitat Alinei Russu, președinta CEC, să convoace conducerea asociației pentru a da explicații în legătură cu observațiile făcute de Promo-LEX.

Iurie Ciocan a precizat că nici o altă organizație internațională care monitorizează alegerile nu face astfel de rapoarte interimare.

„Cer convocarea pentru consultări conducerea Asociației Promo-LEX, să cereți explicații vizavi de situația creată. Consider că această situație trebuie curmată. Observatorii sunt în drept să aibă acces la orice materiale, să asiste la orice acțiuni electorale, să se abțină de la comentarii în public, în special în fața reprezentanților mass-media vizavi de procesele electorale.

Am căutat în standardele internaționale privind observarea alegerilor și nu am găsit nicio normă vizavi de careva rapoarte interimare. Nicio misiune națională sau internațională acreditată în R. Moldova nu face acest lucru. Consider că aceste rapoarte sunt o interferență în procesul electoral și influențare nepotrivită a alegătorilor și a mediului de organizare a alegerilor.

Așa-zisele tentative a instituției Promo-LEX acreditată de lege privind prevenția, eu vă întreb ce fel de prevenție se face în campanie și în perioada electorală? (…) Eu, ca membru a CEC, vă cer acest lucru. Nu cred că asemenea lucru trebuie tolerat. După ziua alegerilor sunt binevenite orice observații, cât de critice nu ar fi ele, pentru că atunci le vom merita, dar până atunci rugămintea mea este: ”Stimați colegi, reevaluați-vă politica”. Reevaluați-vă strategia pentru că, din punctul meu de vedere, ea este una nocivă. Ea influențează nepotrivit climatul. Oamenii simpli care nu cunosc în detalii activitatea organelor electorale, auzindu-vă în mass-media, își fac concluzii care pot fi greșite. Și atunci noi cum corectăm acest lucru? Eu vă cer doamnă președinte să interveniți în acest proces”, a declarat Ciocan.

La rândul său, președinta CEC, Alina Russu, a declarat că subiectul va fi discutat separat cu toți membrii Comisiei.

Menționăm că Asociația „Prom-Lex” a prezentat astăzi cel de-al doilea raport elaborat de Misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Raportul poate fi găsit aici.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5934 -0.7773%
USD USD 17.5245 -0.2635%
RUB RUB 0.2773 -0.6093%
RON RON 4.1507 -0.5487%
UAH UAH 0.6835 0.6183%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile