Logo Realitatea.md

(VIDEO) Mai mulți tineri din Căușeni, dornici să descopere foto-jurnalismul, au fost instruiți de Centrul Media

20 Noiembrie 2018, 17:05 // Societate

25 de tineri de la instituțiile de învățământ din raioanele Anenii Noi, Căușeni și Ștefan Vodă au învățat cum să creeze secvențe video și audio profesioniste, folosind gadgeturi performante și aplicații online. Maratonul Tinerilor reporteri s-a desfășurat la Biblioteca raională din Căușeni.

Foto: captură video/ studio-l

În cadrul evenimentului, tinerii au participat la mai multe master class-uri, unde au creat video-uri, au redactat, prelucrat secvențele video și fotografii. De asemenea, au creat un film cu telefonul mobil/tableta conectate la internet.

Potrivit lui Gabriel Encev, Coordonator de producție și Trainer Educația Media, scopul evenimentului a fost lansarea și promovarea fotografiilor și videourilor, în special, în social media. De asemenea, aceștia vor cunoaște mai mult despre jurnalism și arta fotografiei

”Important ca ei să știe cum să filmeze sau ce înseamnă un video. Tinerii de la Căușeni mi s-au părut foarte deschiși, interesați de acest subiect. Astăzi le-am vorbit despre fotografie și video, care sunt regulile de bază în fotografiere și filmare. Până la urmă vrem să creăm mici produse video, care să transmit un mic mesaj, ca să vadă și ei cât este de greu să creezi ceva, mai apoi”, a spus Gabriel Encev, Centrul Media pentru Tineri.

Liuba Osipov, directoarei bibliotecii raionale din Căușeni, spune că aceste lecții în domeniul media vor juca un rol important la creșterea numărului de tineri și adolescenți în biblioteci, care vor dezvolta și abilități în domeniul jurnalismului și arta fotografiei. 

“Tinerii învață să creeze un filmulețe de promovare cu ajutorul unor programe speciale și a echipamentului oferit de partenerii de la Centrul Media. Au învățat care sunt cele mai importante reguli pentru a realiza o fotografie calitativă. Această abilitate le va permite să creeze proiecte, produse video”, susține șefa bibliotecii raionale Căușeni.

Pentru participarea la instruire, copiii au avut nevoie de telefon, tripod, microfon si de aplicații online.

Până acum, biblioteca raională Căușeni a implementat un șir de servicii pentru tineri, printre care: IT în ajutorul elevilor, cluburi de limbă engleză, club de oratorie, șah la bibliotecă etc. La finalul maratonului, tinerii foto-jurnaliști și-au prezentat creațiile.  

În prezent, 27 din 29 biblioteci din raionul Căușeni (93%) au implementat și continuă să ofere servicii adresate tinerilor, de care au beneficiat de la începutul anului 2018 - 2339 tineri.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.3163%
USD USD 18.0329 0.4160%
RUB RUB 0.2785 0.0719%
RON RON 4.2187 0.4022%
UAH UAH 0.6843 -0.4510%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile