Logo Realitatea.md

(video) Maia Sandu a refuzat audierea în cazul ”Open Dialog”. Președintele comisiei: ”Era obligată de lege să se prezinte”

12 Noiembrie 2018, 11:46 // Actualitate

Liderii partidelor PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase au refuzat și de această dată audierile în Parlament în cazul implicăriei Fundației ”Open Dialog” şi președintei acesteia, Ludmila Kozlowska, în politica internă a R. Moldova. Cei doi au ieșit în această dimineață în fața presei și au declarat că au solicitat audieri publice în acest caz și că nu au niciun motiv de a merge la aceste audieri, organizate cu ușile închise. Mai mult, aceștia au invocat faptul că această comisiei nu ar avea împuterniciri de a-i audia. Asta deși, președintele Comisiei, Igor Vremea a declarat presei că Maia Sandu a fost obligată prin lege să se prezintă la audierile organizate de o comisie parlamentară.

Într-un comunicat de presă, PAS anunța că ”Maia Sandu va merge astăzi, 12 noiembrie, la Parlament pentru a face claritate și a pune punct minciunilor lansate de guvernare în cazul așa-numitei anchete inițiate pe marginea finanțării PAS”. Din motive necunoscute însă, aceasta s-a oprit în fața Parlamentului, insistând ca ședința să aibă loc cu ușile deschise.

La rândul său, președintele Comisiei de anchetă, Igor Vremea, a declarat că potrivit legislației, Maia Sandu era obligată să se prezinte al audierile organizate de o comisie parlamentară. În pofida acestui fapt, membrii comisiei vor elabora un raport în baza informațiilor accumulate până în prezent.

”Prima audiere la care au fost invitați Maia Sandu și Andrei Năstase au fost amânate, întrucât ea atunci a spus că nu este prezentă în țară și am decis să le organizăm azi, iar azi s-a invocat un alt motiv, că vor să participe doar la o ședință cu presa. Noi am explicat de ce desfășurăm aceste ședințe în această manieră. Este un caz care depășește limitele R. Moldova, sunt informații care nu ne permit să desfășurăm ședința cu ușile deschise. Din toți invitații, azi s-au prezentat doar reprezentanții Promo-Lex. În pofida faptului că nu au dat curs invitației legale de a se prezenta în fața comisiei, vom elabora un raport în baza informațiilor de care dispune comisia la moment. Potrivit legii, Maia Sandu era obligată să dea curs invitației. La solicitarea comisiei parlamentare de anchetă, persoanele invitate sunt obligate să se prezinte”, a declarat Igor Vremea.

Președintele Comisiei a dat asigurări că după elaboarea raportului, anumite informații vor fi date publicității.

Realitatea.md amintește că pe 4 octombrie curent, Parlamentul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației "Dialog Deschis" și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice. Comisia de anchetă urmează să prezinte un raport în plenul Parlamentului și să vină cu recomandări.

La prima şedinţă, în faţa deputaţilor au fost invitaţi reprezentanţi ai SIS, ai Ministerului de Interne, cei de la CEC şi angajaţi ai Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

Președinta PAS, Maia Sandu, a fost chemată la audieri, însă a refuzat și a solicitat ca şedinţa să fie una publică. Speakerul Andrian Candu a reiterat faptul că acest lucru nu este posibil, din motiv că astfel, membrii comisiei ar încălca legea, întrucât membrii comsiei examinează documente cu grif secret.


VEZI ȘI:

Primele informații colectate de comisia parlamentară de anchetă pe cazul „Open Dialog”

Andrian Candu, către Maia Sandu: ”Poate totuși nu vă mai ascundeți după false victimizări”

(video) Andrian Candu, promisiune publică: O iau pe Maia Sandu de mânuță și ieșim să protestăm împreună în PMAN

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3410 0.3018%
USD USD 17.3081 -0.0756%
RUB RUB 0.2773 1.1306%
RON RON 4.0473 0.3048%
UAH UAH 0.7370 0.2448%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
11 dec, 11:42 //

colaj: realitatea.md File cu lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare din raportul Kroll 2, despre care Stoianoglo spunea că nu există. Slusari confirmă autenticitatea (DOC)

13 dec, 11:54 //

colaj: realitatea.md Noi discuții secrete în „chat-ul procurorilor”! Suspendat din funcție, Viorel Morari indică procurorilor Anticorupție cum să împiedice controlul dispus de Stoianoglo (FOTO)

11 dec, 14:08 //

colaj: realitatea.md Puteau ajunge în orfelinate sau aziluri de bătrâni! Loturi de haine și încălțăminte, distruse de Serviciul Vamal cu buldozerele

10 dec, 16:34 //

Țuțu a fost anunțat în căutare internațională de către Interpol. Se cunoaște unde se află în prezent acesta

13 dec, 14:34 //

Nouă percheziții la foști factori de decizie VictoriaBank și „un fost guvernator” BNM în dosarul „furtul miliardului”, desfășurate de PA

09 dec, 19:35 //

colaj: realitatea.md Șeful suspendat al PA îl confruntă pe Stoianoglo! Decizia procurorului general, atacată în instanță. Morari: Am mai avut așa „pricoale”

12 dec, 14:39 //

Ion Sturza: Viorel Morari vrea să scape de răspunderea penală pentru crime împotriva moldovenilor

10 dec, 10:00 //

LIVE! Anatolie Postică, ex-șeful SPIA, susține conferința: „Escrocheriile imobiliare. Investigația jurnalistică realizată de România Breaking News. Cazuri concrete de corupere a funcționarilor din procuratură și alte instituții din RM

10 dec, 13:01 //

Alexandr Stoianoglo a numit un nou procuror-șef interimar al PCCOCS

12 dec, 16:42 //

Foto: Igor Dodon Cu două armate străine staționate ilegal pe teritoriul său, Dodon și ministrul Apărării zic că nu avem nevoie de tehnică militară nouă (FOTO/VIDEO)