Logo Realitatea.md

(VIDEO) Medicamentele ar putea fi cumpărate din stații PEKO sau supermarketuri! Ministerul Sănătății a elaborat un proiect în acest sens

09 Februarie 2017, 19:30 // Societate

Medicamentele administrate fără prescriere medicală ar putea fi cumpărate în marketuri, stații PECO sau oficii poștale. Asta prevede noul proiect de lege a medicamentului, elaborat de Ministerul Sănătății și propus spre dezbateri publice. În special, sunt vizați oamenii din satele unde nu există farmacii.

Embed:

„Se prevede că va fi un loc într-un spațiu, într-un magazin, unde se vor vinde medicamente și aceste medicamente, de exemplu într-un market sau în oficiu poștal. Marketurile sunt în locuri unde sunt farmacii, dar sunt localități unde nu sunt farmacii, dar serviciul poștal este. Respectiv, va fi un loc special pentru medicamente. Condiția va fi să fie un consultant care să asigure consultația consumatorului”, expică Maria Lăpteanu, membră al Grupului de lucru. 

Autoritățile afirmă că au preluat în acest sens experiența mai multor țări europene. În magazinele specializate, comparativ cu farmaciile deschise în prezent, se va regăsi a gamă mai mică de medicamente. 

„Va fi o listă scurtă, dar de primă necesitate. Va fi argumentul pentru simptomele ușoare, un beneficiu garantat, fără riscuri mari pentru sănătate”, a precizat Lăpteanu.

Cumpărătorii vor fi ghidați de un specialist în farmaceutică. Autoritatea care va elibera licența pentru aceste magazine va fi Agenția Medicamentului. Pentru a le deschide, oamenii de afaceri vor trebui să întrunească anumite criterii. 

„Să fie un loc special destinat și amenajat în acest scop. Sunt înaintate competențele persoanelor calificate, se vor elibera aceste medicamente doar adulților cu informarea consumatorului despre acest medicament. Nu se vor elibera medicamente pacienților cu progleme grave de sănătate”, a menționat Liviu Movilă, membru al Grupului de lucru. 

Potrivit Agenției medicamentului, în Republica moldova sunt o mie 382 de farmacii. Aproximativ 80 la sută dintre acestea sunt concentrate în orașe.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile