Logo Realitatea.md

(VIDEO) Membrii Guvernului s-au întâlnit cu primarii localităților din țară. Unii au avut chiar șansa să vorbească

22 Ianuarie 2020, 15:42 // Societate

Premierul Ion Chicu a moderat reuniunea cu primarii localităților din țară. La ședință au participat membrii Guvernului, secretari de stat, șefi de agenții și peste o mie de primari și președinți de raioane.

Foto: gov.md

Șeful Guvernul a menționat că reuniunea are sarcina de a informa reprezentanții APL despre planul de acțiuni al Guvernului pentru 2020, în special programele naționale privind iluminatul stradal, infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă, managementul deșeurilor solide, dar și înregistrarea imobilelor în țară.

În continuare, reprezentanții MEI au anunțat că în anul curent vor fi reparate 325 km de drum, în proces de reabilitare sunt alte 480 km. Pentru 2020 din Fondul Rutier vor fi alocate cca 2,7 miliarde de lei, mai mult cu 1 miliard decât în anul precedent.

Conceptul programului național de iluminat stradal pentru 2020 prevede iluminarea a circa o mie de km de drum din 846 de comune. Pentru a spori eficiența investițiilor, achiziția echipamemtelor se va face centralizat.

Responsabilii din cadrul MADRM au informat că, în prezent, doar 55% din populație este conectată la sisteme de aprovizionare cu apă și canalizare. Astfel, pentru anul curent se propune finalizarea proiectelor de alimentare cu apă potabilă a raioanelor Fălești, Florești, Soroca, a 11 localități din raionul Hâncești și Leova, precum și încheierea construcției apeductului Bălți – Sîngerei. Proiecte noi vor fi inițiate la Cahul, cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei și la Ungheni și Călărași – cu suportul UE.  Pentru a îmbunătăți accesul la rețelele de aprovizionare cu apă sunt planificate investiții de aproximativ 1 miliard lei în perioada 2020-2023.

La subiectul managementul deșeurilor solide s-a menționat necesitatea a 165 milioane de euro pentru construcția infrastructurii celor 8 regiuni de gestionare a deșeurilor. Obiectivul Executivului e constituirea unui mecanism sustenabil de reciclare a deșeurilor. În prezent, Guvernul avansează în procesul de ratificare a Acordului pentru implementarea Programului de împrumut de 100 milioane de euro în domeniul managementului deșeurilor.

Reuniunea a durat aproape trei ore. O oră jumătate au ținut discursuri membrii Guvernului, iar apoi a început sesiunea de întrebări și răspunsuri. Au fost discutate subiectele evaluării și înregistrării bunurilor imobile, a salarizării angajaților din sistemul bugetar, problema irigării și accesului la serviciile de aprovizionare cu apă, dar și altele.

Nu toți primarii au avut șansa să le vorbească autorităților centrale, întrucât, potrivit premierului, erau presați de timp. Unii s-au arătat mai încrezători față de noua conducere, alții însă au fost de părerea că reuniunile nu schimbă nimic, iar problemele rămân aceleași.

„Cele mai importante probleme sunt legate de veniturile proprii ale autorităților publice locale, care nu au fost schimbate din 1999. Cotele și procedurile de aplicare sunt învechite, stabilite în Codul fiscal elaborat cu 20 de ani în urmă. Toate lucrurile sunt schimbătoare, numai tot ce ține de administrația publică locală a rămas la situația anului1999”, a spus Nicolae Tudoreanu, primar al satului Feștelița, Ștefan Vodă.

„Administrațiile locale, la veniturile pe care le au, nu pot face față problemelor. Este necesar ca administrațiile locale să aibă capacitatea de a avea venituri suplimentare. Problemele vociferate nu înseamnă că sunt și soluționate. Este important ca guvernarea, de această dată, să înțeleagă că, de fapt, administrația publică locală și cea centrală sunt în aceeași corabie”, a spus Ion Dolganiuc, care este de 12 ani primar de Colibași, Cahul.

Prim-ministru a promis că toate întrebările primarilor vor primi răspunsuri care vor fi afișate pe pagina web a Guvernului.

Cum s-a desfășurat reuniunea cu primarii, puteți urmări mai jos:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3167 0.6786%
USD USD 17.8504 0.4417%
RUB RUB 0.2734 -1.8665%
RON RON 4.0200 0.3294%
UAH UAH 0.7286 -0.0960%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile