Logo Realitatea.md

(VIDEO) Micii transportatori de pasageri și colete au protestat din nou la Chișinău! Conducătorii auto cer să-și desfășoare activitatea legal

25 Octombrie 2016, 13:16 // Economie

Șoferii de microbuz, care transportă colete din și spre Republica Moldova, au protestat marți pe șoseaua de sub podul de la Telecentru, cerând autorităților să le permită activitatea în baza unei licențe sau a unei patente. Conducătorii auto spun că s-au săturat de controale și amenzi grele. Reprezentanții Ministerului Transporturilor afirmă că legalizarea muncii micilor transportatori este examinată acum de un grup de specialiști.

Embed:

„Codul transportatorilor auto prevede că eliberarea licenței de acticitate se face doar la mijloacele de transport cu un număr mai mare de 9 locuri, inclusiv al conducătorului auto. Respectiv, transportatorii mici transportă pasageri cu unități de transport mai mici, cu un număr mai mic de 9 locuri. Iată această modificare cerem să fie efectuată în cadrul legal”, a declarat organizatorul Iurie Tesa. 

Șoferii susțin că își doresc să activeze legal, pentru a fi scutiți de plata amenzilor usturătoare. Mai mult, conducătorii solicită să nu fie supuși controalelor, până va fi găsită o soluție în privința activității lor. 

„Care circulă în Europa, care Italia, Germania, Portugalia, care și pe unde circulă, pornindu-ne, pânnă la vamă sau în vamă ne trage pe dreapta ANTA și cer licență. Europenii, italienii cer licență. Mulți băieți pun mașinile pe numere bulgărești, românești, și nu plătesc ipozitele aici. Dar de ce nu le plătesc? Ei sunt de acord să le plătească aici, dar legea e făcută împotriva omului”, spune un transportator,

„Noi în vamă venim, nu ducem marfă de vânzare, avem un fier de călcat, o mașină de frezat, noi devamăm, plătim 1000-1500-2000 de lei, dar mașina ceea, un om care a trimis la un copil o hăinuță, dar noi plătim 1500. Cică noi nu plătim nimic. Plătim!”, explică alt transportator.

„Am cerut ca până nu avem un rezultat, să nu fie ridicate plăcuțele de înmatriculare, deci, să stopeze controalele până nu avem un rezultat, dar săptămâna trecută au mai fost controale, s-au mai ridicat plăcuțe, s-au mai perfectat amenzi. La prima abatere iese că se ridică plăcuțele pentru o lună de zile și nici pe teritoriul RM nu poți circula cu mașina. La a doua abatere e pe șase luni și la a 3-a e dosar penal”, menționează alt protestatar. 

Reprezentanții Ministerului Transporturilor afirmă că un grup de lucru privind subiectul legalizării activității micilor transportatori a fost deja creat. 

În Republica Moldova activează peste două mii de mici transportatori internaţionali de pasageri şi colete.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile