Logo Realitatea.md

(VIDEO) Obama a ajuns în Estonia. Este prima sa vizită în țările baltice, înaintea summitului NATO

03 Septembrie 2014, 10:48 // În lume

Avionul președintelui american Barack Obama a decolat marți spre Estonia, pentru prima vizită a liderului de la Casa Albă într-o țară baltică, înainte de a participa la summitul NATO din Țara Galilor în plină criză ucraineană, relatează France Presse.

Foto: voanews.com

Barack Obama a decolat de la baza aeriană Andrews din apropiere de Washington cu direcția Tallin, unde va pronunța miercuri un discurs cu înaltă valoare simbolică la adresa omologului său rus Vladimir Putin: Rusia va trebui să se abțină de la a hărțui fostele țări din blocul sovietic în prezent membre ale Alianței după cum a făcut-o cu Ucraina.

Președintele american va participa după aceea, joi și vineri, la summitul NATO din Newport, Țara Galilor. Răspunsul american în fața jihadiștilor din Statul Islamic (SI), care au revendicat decapitarea unui al doilea jurnalist american, se va afla de asemenea pe ordinea de zi. Obama a părăsit Casa Albă marți fără a reacționa personal la publicarea videoclipului cu presupusa execuție.

Obama se va întâlni la Tallin cu președinții celor trei state baltice, care s-au alăturat NATO în 2004 după cinci decenii în lagărul sovietic: estonianul Toomas Hendrik Ilves, lituaniana Dalia Grybauskaite și letonul Andris Berzins.

El ar urma să explice, potrivit unor înalți responsabili ai administrației, că Statele Unite ale Americii consideră sfinte angajamentele asumate în virtutea Articolului 5 privind apărarea colectivă a membrilor NATO și nu vor tolera nicio agresiune rusă asupra unor țări aliate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile