Logo Realitatea.md

(VIDEO) Omorul lui Vlad Plahotniuc, comandat de interlopul Grigore Caramalac! Suma finală – un MILION de dolari. DETALII NOI

27 Aprilie 2017, 11:23 // Actualitate

Omorul omului de afaceri și președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, a fost comandat de interlopul Grigore Caramalac. Procurorii PCCOCS și ofițerii de investigații au oferit astăzi, 27 aprilie, noi detalii despre tentativa de atac, precum suma finală și planurile exacte.

„A fost confirmat planul inițial, dar au apărut și elemente noi. Reieșind din audieri, pregătirea atacului a liderului politic, Vlad Plahotniuc, a fost comandată de Grigore Caramalac. Avem înregistrări audio și video pe care le-am ridicat în cadrul măsurilor de investigație. În același timp, am stabilit încă cel puțin o persoană implicată, care acționa cu ceilalți complici”, a declarat procurorul Vitalie Busuioc.

Unul dintre organizatorii infracțiunii a oferit declarații precum că timp de jumătate de an a fost presat de oamenii lui Caramalac pentru a executa atacul, fiind amenințat. „După asasinat, urmau să părăsească Republica Moldova, iar executării să fie lichidați de Caramalac pentru a șterge urmele”, a adăugat procurorul, precizând că unul din motivele comandării omorului ar fi faptul că Caramalac, în Republica Moldova, are mai multe cauze penale, care sunt în curs de desfășurare la diferite organe de urmărire penală.

Suma finală care urmau să o primească infractorii era un milion de dolari. Totodată, procurorii și ofițerii de investigații au menționat că în cadrul acestui dosar a fost stabilit încă un comanditar care se află într-un izolator din Republica Moldova. Întrebați fiind dacă este vorba despre Veaceslav Platon, aceștia nici nu au confirmat, dar nici nu au infirmat acest fapt, explicând că vor veni ulterior cu declarații însoțite cu probe.

În urma audierii persoanelor reținute, au fost stabilite și alte detalii ale operațiunii. Mai exact, autoritățile au aflat despre două variante de atac. „Prima variantă viza împușcarea dintr-o armă cu grenade de pe o clădire adiacentă în biroul de serviciul al lui Vlad Plahotniuc. Era posibilă distrugerea a două etaje a clădirii în cazul în care grenadele își atingeau ținta. A doua variantă era ca din aceeași armă cu grenade să fie împușcată ținta în automobil în momentul în care intra în garajul clădirii respective”, a adăugat Vitalie Busuioc.

Potrivit șefului Inspectoratului Național de Investigații, Ion Iachimov, grenadele au fost transmise din Ucraina de persoane încă neidentificate. De asemenea, infractorii au fost asigurați cu pistoale cu amortizare și mijloace de deghizare.

Actualmente, investigațiile continuă, iar Grigore Caramalac, care se află la Moscova, urmează să fie citat, în caz contrar, acesta ar putea fi anunțat în căutare internațională.

Realitatea.md amintește că, pe data de 7 aprilie curent, Ministerul de Interne al Ucrainei a anunțat despre o tentativă de omor asupra lui Vlad Plahotniuc în urma căreia o grupare a fost reținută la Kiev, iar alta - la Chișinău. Ulterior, autoritățile din Republica Moldova au venit cu informații și reacții.

În Moldova, a fost deconspirată activitatea a opt persoane, printre care șase moldoveni cu cetățenii multiple și doi ucraineni. Investigațiile au pornit în luna decembrie, atunci când poliția din Ucraina a furnizat autorităților din Moldova informații cu privire la trimiterea în țara noastră a unor asasini pentru a executa o comandă de omor a unor persoane.

Forțele de ordine au pornit o cauză penală. Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă de la 15 până la 20 de ani de închisoare.

Vezi și:

7 persoane învinuite de tentativa de omor asupra lui Vlad Plahotniuc rămân în arest. Curtea de Apel a respins recursurile avocaților - FOTO

Un nou suspect, REȚINUT în cazul tentativei de omor asupra lui Vlad Plahotniuc

(FOTO/VIDEO) Cei opt bănuiți de tentativa de omor a lui Vlad Plahotniuc, plasați în IZOLATOR. Momentul în care instanța pronunță deciziile

Imagini VIDEO cu momentul reținerii suspecților de tentativă de asasinare a lui Vlad Plahotniuc

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1921 0.4579%
USD USD 17.4521 0.2130%
RUB RUB 0.2364 -0.1267%
RON RON 4.3476 0.4482%
UAH UAH 0.6167 0.0324%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile