Logo Realitatea.md

(VIDEO) PAS Youth a adresat o petiție către Dodon, împotriva majorării prețurilor la călătorii. Au fost prezenți și transportatori

13 Ianuarie 2020, 16:23 // Economie

În contextul deciziei Guvernului Chicu de scumpire a biletelor pentru transportul interurban de pasageri, Organizația de Tineret PAS a organizat un flashmob la Președinție. Tinerii au înaintat o petiție președintelui, dar și Guvernului.

Foto: unpaspentru.md

Petiția cuprinde următoarele solicitări:

1) Publicarea tuturor documentelelor legate de scumpirea transportului interuban și justificarea costurilor

2)Elaborarea unui program pentru compensarea cu 45 % a costurilor la călătoriile interurbane pentru elevi și studenți 

3) Lansarea unui proces de consultări amplu și transparent pe marginea modernizării infrastructurii transportului interurban și susținerea mobilității grupurilor de cetățeni defavorizați. 

„Am venit la sediul Domnului Dodon să îi spunem că el minte de fiecare dată când vorbește că Guvernul și dânsul personal promovează inițiative sociale pentru cetățeni, iar creșterea prețurilor la transportul interurban cu până la 45% demonstrează acest fapt. Igor Dodon nu s-a gândit la tinerii din raioanele îndepărtate ale țării, cum ar fi, de exemplu, Cahul sau Briceni – pentru care o călătorie tur – retur până acasă costă practic cât o bursă lunară a unui student”, a declarat Adrian Baluțel, președintele Organizației de Tineret PAS.

„Ca să înțelegi cât de absurdă a fost această scumpire, vă aducem un simplu exemplu de la colegii noștri din Germania. O călătorie de circa 300 de km., de la Hamburg la Berlin, cu o companie privată, costă 5 Euro (90 de lei md.) După ce Guvernul Dodon a mărit prețul de la 48 la 60 bani per km. – o așa călătorie costă în Moldova 180 de lei. În context, vă îndemnăm să scrieți câte o scrisoare președintelui pentru ca să anuleze decizia de a majora prețurile, însă chiar dacă guvernul este atât de incompetent încât nu va fi în stare să facă asta, măcar să creeze condiții pentru studenți de a călători”, a precizat Eugeniu Sinchevici, membru PAS Youth. 

La evenimentul organizat de tineri au fost prezenți și câțiva transportatori care au încercat să-i contrazică.

„Codul transportului auto prevede că in februarie 2022 vor fi excluse  90% din rutierele care deservesc oamenii. Dacă la moment avem în sate la fiecare jumătate de oră, o oră câte un transport, pâi în 2022 o să avem una dimineața și una seara. Dacă nu s-ar fi majorat tariful nu știu cum s-ar fi descurcat lumea din sat.  Situația devenea mult mai proastă. Majorarea era inevitabilă. Nu poți să ai 5 lei și să cumperi o pâine de 10 lei. Ori pâinea se ieftinește ori mănânci ce este”, a declarat unul dintre transportatori.

Transportatorii i-au sfătuit pe tineri să ceară majorarea burselor în loc de micșorarea prețurilor pentru călătoriile interurbane.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile