Logo Realitatea.md

(VIDEO) Paulo Coelho a prezentat scuze publice Franței pentru insultele președintelui Braziliei. „Iertați-ne de o mie de ori!”

27 August 2019, 15:40 // Life

Scriitorul brazilian Paulo Coelho a prezentat scuze publice Franţei, după insultele şi cuvintele deloc diplomatice rostite la adresa acestei ţări de preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, în timpul crizei declanşate de incendiile din Amazonia, informează Agerpres. „Iertaţi-ne, iertaţi-ne de o mie de ori!”, a spus Coelho într-un mesaj video publicat pe Twitter.

Foto: theculturetrip.com

„Aceasta este o înregistrare video puţin cam tristă, pe care o fac pentru a cere iertare prietenilor mei francezi pentru această criză, aş zice pentru isteria lui Bolsonaro faţă de Franţa, faţă de preşedintele Franţei, faţă de soţia preşedintelui Franţei”, a declarat în limba franceză scriitorul Paulo Coelho.

Summitul G7 organizat recent la Biarritz a generat un război declarativ la distanţă între Bolsonaro şi omologul său francez pe tema incendiilor din Amazonia, declanşând una dintre cele mai grave crize diplomatice dintre cele două ţări.

„În timp ce Amazonia arde, ei nu au niciun argument şi nu fac altceva decât să insulte, să nege, să spună orice pentru a evita să îşi asume responsabilitatea”, a adăugat scriitorul sud-american, referindu-se la politicienii brazilieni.

În comentarii pe pagina de Facebook a lui Bolsonaro a apărut o imagine prin care se face comparație între soția președintelui brazilian, Michelle, în vârstă de 37 de ani, și cea a lui Macron, Brigitte, în vârstă de 66 de ani. „Nu umiliți omul, hahahah”, a răspuns Jair Bolsonaro, comentariul lui fiind criticat ca sexist.

Cuvintele ofensatoare rostite de şeful statului brazilian la adresa primei doamne a Franţei, Brigitte Macron, l-au determinat pe preşedintele francez să declare în mod deschis, în faţa camerelor de filmat, că îşi doreşte ca „poporul brazilian să aibă cât mai repede un preşedinte care să se comporte la înălţimea” funcţiei sale.

„Trăim un moment al tenebrelor în Brazilia, însă el va trece aşa cum şi noaptea trece (...), iar eu vă prezint scuzele mele”, a adăugat scriitorul Paulo Coelho în acelaşi mesaj.

Paulo Coelho, mesager al păcii pentru Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), a înfiinţat la Rio de Janeiro un institut care îi poartă numele, ce are misiunea de a ajuta persoanele sărace şi discriminate, în special copiii şi vârstnicii.

VEZI ȘI:

Brazilia refuză cele 22 de milioane de dolari oferite de liderii din G7 pentru stingerea Pădurii Amazoniene

Citeste tot despre: coelho, insulte, Jair Bolsonaro, Macron
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4600 -0.3074%
USD USD 17.6228 -0.0952%
RUB RUB 0.2762 0.3999%
RON RON 4.1020 -0.3547%
UAH UAH 0.7218 0.5573%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile