Logo Realitatea.md

(video) PDM propune o nouă modificare a Constituției: Judecătorii să fie aleși de popor

09 Octombrie 2018, 12:23 // Politica

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a pregătit un proiect privind modificarea Constituției care ar permite ca judecătorii să fie aleși de popor. Anunțul a fost făcut de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefing-ului săptămânal

Embed:

În opinia politicianului, acest lucru este necesar pentru a spori nivelul de încredere al populației în justiția din Republica Moldova. 

”Timp de doi am făcut mai multe reforme în domeniul justiției, decât în anii precedenți. Aceste reforme au avut menirea ca să îmbunătățească independența justiției, iar judecătorii să lucreze pentru oameni așa cum se face în țările cu o democrație avansată. Cu toate acestea, mai există percepția că acest domeniu nu este tocmai independent sau unele grupuri de interese ar interveni în actul justiției. PD a pregătit un proiect de hotărâre a Parlamentului care însărcinează Comisia juridică să elaboreze un proiect de lege de modificarea a Constituției care ar permite ca judecătorii să fie aleși de popor. Acest proiect va fi dezbătut pe larg de societatea civilă și cu grupurile profesioniste interesate de acest subiect, ca apoi să fie votat de Parlament”, a declarat Vlad Plahotniuc.

În prezent, în țara noastră activează peste 400 de judecători. 

Realitatea.md amintește că anul trecut, Partidul Democrat a anunțat despre intenția de a modifica Constituției prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile