Logo Realitatea.md

(VIDEO) Protest la Curtea de Apel Cahul. Se cere transparență în dosarul lui Ilan Șor

22 Mai 2020, 15:37 // Societate

Este cerut un proces echitabil pentru Ilan Șor și ca ședințele la Curtea de Apel Cahul să fie publice. Susținători, inclusiv membri ai Partidului „ȘOR”, protestează în aceste momente în fața sediului instanței de recurs, revendicând justiție corectă. Completul de judecători a interzis presei și cetățenilor prezenți să filmeze ședința, generând mai multe nemulțumiri.

Manifestanții s-au adunat în fața instanței în contextul în care pentru astăzi a fost anunțată continuarea ședinței de judecată întreruptă luni. Se declară nemulțumiți pentru faptul că deși, după mai multe solicitări ale avocaților lui Ilan Șor, instanța a aprobat caracterul public al ședințelor, judecătorii au interzis accesul camerelor video.

De asemenea, se cere justiție corectă în dosarul lui Ilan Șor și ca adevărații vinovați ai jafului bancar să nu fie eliberați din penitenciare.

„Cerem proces transparent!”, „Stimați judecători, serviți-vă poporul, nu pe Dodon!”, „Ați promis ședințe de judecată transparente! Țineți-vă de cuvânt!”, „Dodon, i-ați labele de pe Ilan!”, „Ilan ȘOR, poporul este alături de tine!”, „Dodon - Dictator!”, „Dodon la pușcărie!”, „Vrem dreptate pentru Ilan Șor!”, sunt o parte din mesajele transmise de manifestanți.

Aceștia cred că dosarul are un substrat politic, la comanda președintelui Igor Dodon, care nu permite accesul publicului la ședință pentru a ascunde adevărul.

Câțiva reprezentanți ai protestatarilor au mers în sala de judecată, dar instanța nu a permis continuarea ședinței, cerându-le atât lor, cât și reprezentanților presei să nu filmeze ședința. După un schimb de replici, instanța a anunțat o pauză.

Vicepreședinta Partidului ȘOR, Marina Tauber, a calificat acțiunile instanței drept limitare a drepturilor presei, dar și cetățenilor.

Realitatea.md amintește că, la ședință trecută, apărarea a declarat că judecătorii le-au respins solicitarea de a li se acorda mai mult timp pentru a lua cunoștință cu materialele cauzei.

Anterior, Ilan Șor a anunțat în conferințe de presă online că instanța de la Cahul ar fi supusă presiunilor din partea unor demnitari din anturajul lui Igor Dodon: „Fostul consilier pe probleme juridice al lui Dodon, Maxim Lebedinschi, a fost surprins într-o discuție informală cu Ruslan Petrov, președintele Curții de Apel Cahul. La fel, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a pus presiune pe judecătorii și procurorii de pe dosarul Șor, amenințând că va solicita ANI ca aceștia să fie verificați, cerând verificarea acestora din punct de vedere disciplinar și prin prisma calificării lor”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile