Logo Realitatea.md

(video) PSRM a găsit o soluție pentru a evita alte deflagrații în Chișinău. Ceban: ”Trebuie să anticipăm unele lucruri”

15 Octombrie 2018, 14:26 // Politica

Locuitorii municipiului care trăiesc în blocuri ce nu beneficiază de instalaţii de utilizare a gazelor naturale ar putea primi compensații lunare în mărime de 40 la sută pentru energia electrică utilizată în perioada rece a anului. Inițiativa aparține fracțiunii PSRM și urmează a fi propusă Consiliului Municipal Chișinău (CMC). 

Propunerea a fost făcută de către președintele fracțiunii PSRM în CMC, Ion Ceban,  în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia, în Chișinău ar exista 112 blocuri care nu sunt racordate la rețeaua de gaze naturale.

”Propunem mecanismul de 40% pentru 42.000 de familii în formă de compensații în perioada rece a anului la achitarea facturii. Este vorba de o compensație lunară pentru consumul energiei electrice, indiferent de venitul familiilor în toate aceste 112 blocuri de pe teritoriul mun. Chișinău. În paralel, situația trebuie evaluată pentru a evita alte neplăceri. Noi putem să le interzicem oamenilor să folosească butelii, dar fără un suport, inclusiv unul financiar, nu cred că va funcționa. Am avea nevoie de câteva milionae de lei pentru perioada imediat următoare, trebuie să anticipăm unele lucruri și să încercăm să oferim suport”, a declarat Ceban.

Amintim că, în urma exploziei din sectorul Rîșcani, care se presupune că ar fi fost provocată din cauza unei scurgeri de gaze a unei butelii de gaz, au decedat patru persoane, iar nouă persoane s-au ales cu diverse traumatisme.

În urma tragediei, Consiliul Municipal Chișinău a suplinit Fondului de rezervă a capitalei cu 13 milioane de lei, bani economisiți la bugetul municipal. Din acești bani, 10 milioane de lei vor fi folosiți pentru reparația apartamentelor afectate de deflagrația produsă în clădire. Totodată, aleșii locali au votat pentru alocarea a alte 10 milioane de lei, bani care vor fi folosiți pentru procurarea locuințelor de manevre, în care vor fi puse la dispoziția sinistraților.

Blocul din sect. Rîșcani, unde a avut loc explozia soldată cu 4 morți, va fi restabilit (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3244 -0.9219%
USD USD 17.7272 -0.1538%
RUB RUB 0.2478 -1.1568%
RON RON 3.9914 -0.8890%
UAH UAH 0.6595 -0.6777%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile