Logo Realitatea.md

VIDEO Punctul comun de trecere Palanca – simbolul bunei prietenii dintre Moldova și Ucraina – a fost OFICIAL inaugurat. Poroșenko: ”Mulțumesc frumos”

28 Decembrie 2018, 15:32 // Actualitate

Punctul de trecere a frontierei Palanca, operat în comun de vameşii şi poliţiştii de frontieră din Republica Moldova şi Ucraina, a fost dat astăzi în exploatare. Cu o investiţie de 4,5 milioane de euro din partea Uniunii Europene și 1,68 milioane de euro din partea Guvernul Republicii Moldova, punctul de trecere a fost edificat din temelie în cadrul unui proiect implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. La evenimentul de inaugurare a participat premierul R. Moldova, Pavel Filip și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai delegației UE în Republica Moldova, ai Serviciului Vamal, Poliţiei de Frontieră, Serviciului Fiscal şi de Grăniceri ale Ucrainei.

Construcția este amplasată pe un teritoriu de 2,6 hectare și include o clădire administrativă modernă cu trei etaje, peste 30 de birouri pentru angajații Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal din Republica Moldova și Ucraina, spații special amenajate pentru controlul mărfurilor, autoturismelor și camioanelor etc. Cu sprijinul UE, toate încăperile au fost dotate cu echipamente moderne, necesare pentru activitatea vameşilor şi poliţiştilor de frontieră, tehnică de calcul şi mobilier.

Premierul Pavel Filip a declarat că este un exemplu când Republica Moldova pentru prima dată după independență are posibilitatea să-și controleze frontiera la nivel central. Oficialul moldovean a mulțumit partenerilor europeni pentru tot suportul acordat.

”Este un eveniment simbolic, îmi aduc aminte de cele spuse de domnul Poroșenko în toamna lui 2016,când vedema doar proiectul acestui punct de trecere. El a spus că acest punct de trecere reprezintă simbolul bunei prietenii dintre Moldova și Ucraina. Am depus efort pentru ca într-o periaodă scurtă, acest punct de trecere să fie edificat. Mulțumesc colegilor de la Kiev și de la Chișinău. Mulțumesc și pentru asistența financiară a UE. Am reușit împreună să construim o infrastructură modernă, europeană și acest punct de trecere construit după standardele europene ne aduce și pe noi mai aproape de Europa. Sunt bani folosiți eficient în beneficiul cetățenilor pentru că acest punct de trecere vine în folosul celor care vor traversa frontiera (…) Este al șaselea punct de control de control comun dintre Republica Moldova și Ucraina. Este un exemplu când Republica Moldova pentru prima dată după independență are posibilitatea să-și controleze frontiera la nivel central. Vom fi alături în demersurile de apărare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a declarat Pavel Filip.

”Mulțumesc frumos, dle prim-ministru și stimați prieteni”, a declarat în limba română președintele Ucrainei Petro Poroșenko, prezent la inaugurare. Oficialul ucrainean a declarat că acest punct de trecere va avea o importanță majoră înclusiv în combaterea contrabandei.

Președintele Petro Poroșenko a ținut să aprecieze relațiile de prietenie dintre Ucraina și R. Moldova, menționând însă că ambele țări au același dușman al integrității teritoriale, făcând referire la Federația Rusă.

”Acest eveniment nu este doar darea în exploatare a unui punct de trecere, astfel nu pur și simplu scurtăm timpul de trecere a frontierei dintre două state prietene Ucraina și R. Moldova, dar va fi un control comun al pașapoartelor, vor fi procedurile comune vamale și totul va fi pentru binele și drepturile cetățenilor care vor trece. Acest punct de trecere a frontierei va avea o importanță în mare în combaterea contrabandei și a infracțiunilor transfrontaliere. Noi vrem ca acest punct de trecere să fie foarte confortabil și comod pentru cetățeni.Este foarte important că statele noastre își realizează obligațiunile față de partenerii europeni. Aduc sincere mulțumiri partenerilor noștri internaționali – misiunii UE, EUBAM. Controlul comun la frontier este un iminent al Parteneriatului estic, care ține de managementul integrat al frontierei (...) Ucraina, R. Moldova și Georgia sunt țări fruntașe al Parteneriatului estic. Au fost realizate mai multe proiecte care ne apropie și mai mult de integrarea europeană.

Ucraina stă ferm pe poziția de a susține integritatea teritorială și suveranitatea R. Moldova.Cu părere de rău, avem din păcate același inamic (n.r. Federația Rusă) care încalcă suveranitatea teritorială și a Ucrainei și a Republicii Moldova.

Anul 2019 este foarte important atât pentru R. Moldova, cât și Ucraina. În ambele țări au loc alegeri și cu părere de rău Federația Rusă deja și-a început implicarea în procesul electoral. Rusia folosește toate instrumentele pentru a discredita conducerea Republicii Moldova și a Ucrainei”, a declarat Poroșenko.

Controlul comun la frontieră va fluidiza traficul prin această zonă de frontieră, toate procedurile de control urmând să dureze mai puţin de zece minute. Astfel, dacă până în prezent aproximativ 600.000 de persoane traversau anual frontiera prin punctul Palanca, graţie noii construcții, numărul acestora s-ar putea dubla. Totodată, va crește și numărul vehiculelor care trec frontiera prin acest punct, iar rândurile de la frontieră vor rămâne în trecut. 

Punctul de trecere a frontierei de la Palanca este situat la frontiera de sud-est a Republicii Moldova, la aproximativ 140 kilometri de Chișinău. 

Bugetul pentru lucrările de construcție a noului punct de trecere se cifrează la 6,2 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane de euro sunt acordate de Uniunea Europeană și 1,7 milioane de euro – de  Guvernul Republicii Moldova. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Punctul de trecere a fost proiectat şi construit în conformitate cu principiile europene de management integrat al frontierei. Astfel, acesta asigură condiţii optime pentru toţi călătorii care îl vor traversa, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, solicitanții de azil, antreprenori etc. În premieră, la Palanca a fost construit un post de control pietonal pentru oamenii care au terenuri agricole după şoseaua Odesa-Reni. Prin acest post, frontiera va putea fi traversată pe jos sau cu bicicleta.

Noul punct de trecere este legat de șoseaua șoseaua Odesa – Reni de un drum nou de acces pentru construcția căruia Guvernul Republicii Moldova a alocat 630.000 euro. Acesta dispune de iluminare stradală şi are trei benzi de circulație.

Crearea punctelor comune de trecere a frontierei se înscrie în Acordul de Asociere semnat între Moldova și Uniunea Europeană.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile