Logo Realitatea.md

(video) Raport în cazul ”Open Dialog”: Fundație finanțată de Rusia și legături cu Veaceslav Platon

16 Noiembrie 2018, 12:48 // Actualitate

Președintele Comisiei de anchetă privind elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației poloneze ”Dialog Deschis” (FOD), Igor Vremea a prezentat astăzi raportul în plenul Parlamentului. Astfel, Comisia parlamentară a constatat că fundația vizată ar fi avut legături cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care a fost finanțată inclusiv din bani care ar proveni din tranzacțiile frauduloase din sectorul bancar și cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est ”Laundromatul rusesc”. De asemenea, raportul prezentat de Igor Vremea relevă faptul că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) ar fi fost finanțate ilegal de FOD.

Potrivit raporutlui, fundația “Open Dialog” ar fi obținut bani din operațiuni ilicite și ar figura în schema de săalare a banilor ”Laundromat”. Interesul FOD față de Republica Moldova a apărut în anul 2016, imediat după arestarea și extrădarea din Kiev (Ucraina) în Moldova, a omului de afaceri Veaceslav Platon.

Președintele Comisiei Igor Vremea a declarat în plenul Parlamentului că sursa de bază a finanţării FOD a fost ”canalizată tranzitoriu pe conturile bancare ale organizaţiei "SILK ROOD" şi pot fi calificate după drept - originare din tranzacţii cu Ministerul Apărării a Federaţiei Ruse; - livrarea de echipamente militare în statele implicate în conflicte regionale; - plăţi din zone offshore, cu un traseu şi o provenienţă dubioasă şi necunoscută; - din schema de spălare a banilor aşa numit "Lanudromatul rusesc”; - originari din frauda bancară produsă în Republica Moldova”.

”În răspunsul său din 26 oct. 2018 expediat comisiei de anchetă, CEC confirmă informațiile de anchetă apărute în spațiul public și indică că Organizația neguvernamentală „Open Dialog” a suportat costurile deplasării la Bruxelles, Belgia, în perioada 2002-5 mai 2017 a președintelui PAS, Maia Sandu. Comisia constată că „FOD” nu este unica organizație străină care finanțează activități ale partidelor politice din R. Moldova. CEC mai comunică prin răspunsul său din 1 noiembrie 2018 și alte cazuri de ilegalitate legate de finanțarea PAS. Informațiile descrise permit clar că Ludmila Kozowska și fundația “Open Dialog” s-au implicat în lobby-ul intereselor lui Platon în spațiul public de la Chișinău și în spațiul European, în schimbul finanțării primate de la acesta prin intermediul unor companii offshore, care au intrat anterior în vizorul anchetelor desfășurate de instituțiile de drept, fiind implicate în landromat și devalizarea(jefuirea) sistemului bancar al R.M, cunoscut drept “Jaful Secolului” ;I din alte surse și activități suspicioase.

Există alți indici care atestă că ambele operațiuni au fost coordinate de Serviciile Speciale ale Federației Ruse în scopul apărării clientului său și, anume discreditarea autorităților R. Moldova. Ludmila Kozlovska și FOD au purces la crearea pe plan extern la imaginea unui stat în care se încalcă flagrant drepturile omului, respective FOD a început să-și coordoneze acțiunile cu avocații lui Platon. Ulterior, Kozlowska s-a implicat tot mai pregnant în procesele politice și treburile interne ale Moldovei.

Din banii obținuți pe căi suspecte, FOD a finanțat participarea unor lideri politici din societatea civilă din Moldova la ședințe, conferințe, care aveau scopul de a promova interesele finanțatorilor săi. Despre schimbarea sistemului electoral din Moldova Kozlovska și fundația sa au făcut lobby deschis în cadrul structurilor europene pentru a susține poziția PPDA și PAS, partide care au beneficiat de finanțarea FOD.

Ca rezultat a conferințelor și a ședințelor tematice organizate de FOD sub paravanul structurilor europene au fost propuse diferite declarații oficiale, rapoarte, corporative ale FOD, care ar reflecta atitudinea negative față de situația internă și puterea legală din Polonia, Ucraina și R. Moldova. Kozlovska nu au vizitat niciodată R. Moldova, ia rotate evenimentele tematice sunt organizate de aceasta peste hotare, toate cheltuielile fiind achitate de FOD. Totodată, există data conform cărora soțul acesteia, Bartos Cramec, a vizitat Moldova de două ori.

FOD nu are reprezentanți sau filiale pe teritoriul Moldovei, nu a semnat careva acorduri de parteneriat și cooperare cu structuri din sectorul asociativ din sectorul autohton pentru realizarea câtorva proiecte comune cu finanțare eternă. Unica delegație FOD în R. Moldova a avut loc în perioada 27-29 iulie 2018, formată din cetățenii italieni Antonio Stango, președintele Federației Italiene pentru Apărarea Drepturilor Omului, aflat în relații de prietenie cu Ludmila Kozlovska, și Paula Gafurini, jurist, angajat de FOD”.

Vremea a mai spus că liderul FOD, Ludmila Kozlovska şi ONG -urile sale sunt ”asimilate strategiilor de lobby, dar cu depăşirea limitelor acestora având un caracter de atac şi operaţiune direcţionată contra unor state aparte, autorităţi ale acestor state, pentru a face o presiune politică, dar şi mediatică din exterior în interesul persoanelor aflate în zona de inters a FOD. Multiple cazuri vizează afacerişti cu trecut dubios şi averi impunătoare originari din fosta URSS, actualmente mulţi din CSI. Presa poloneză a scris că FOD foloseşte în acest proces fenomenul fake news ca să-şi prezinte clienţii cu probleme de ordin procesual penal drept victime ale persecutărilor politice. FOD, şi în mod special soţul Ludmilei Kozlovska, a întreprins mai multe acţiuni îndreptate contra autorităţilor poloneze, principalul aliat al Ucrainei şi totodată principalul duşman al Rusiei în UE”.

Concluziile Comisiei de anchetă

Fundațiile Otwarty Dialog, Open Dialog Foundation, compania Silk Roud sunt înregistrate în Polonia de Kozlowska, originară din Sevastopol, deținătoare a dublei cetățenii (Ucrainei și a F. Ruse) și soțul acesteia, Bartos Kramec, cetățean al Poloniei.

FOD și Kozlowska sunt finanțate din venituri provenite din tranzacții cu întreprinderi militare din Rusia, față de care au fost aplicate sancțiuni internaționale, inclusiv de UE și SUA, livrarea de echipamente  în statele implicate în conflicte regionale, plăți din zone offshore cu un traseu și o proveniență dubioasă din schema de spălare a banilor, laundromat. Din Moldova au fost identificate 2,5 mil euro, și laundromatul azer prin intermediul companiilor offshore: Symbol limited, PR-Vert System gestionate de Veaceslav Platon.

Mecanismul sofisticat prin intermediul căruia se finanțează FOD conține toate elementele unei scheme de spălare de bani, denotă practice de inteligență  financiară aflată în dotarea serviciilor special, care depășesc practicile cunoscute la nivel internațional pentru finanțarea unei simple organizații din societatea civilă. Acest fapt a făcut ca Kozlowska să intre în vizorul autorităților din Polonia, Ucraina și Moldova.

Scopul declarant a lui Kozlowska și FOD este apărarea libertăților  și drepturilor omului, a democrației și supremației în statele exsovietice. În realitate constituie un vehicul de lobby și influență în cadrul diferitor instituții internaționale, protejarea persoanelor cu trecut dubios cu averi impunătoare, provenite din fraude și spălare de bani, în conflict cu legea, investigate sau urmărite de organelor de drept.

FOD și Kozlowska sunt dependenți de un șir de agenți influenți ai F. Ruse, inclusiv Piotr Kozlowski și relații cu Veaceslav Platon și alții. Devenind un instrument de intervenție Soft Power, folosit de către serviciile speciale în războiul hibrid declanșat împotriva statelor considerate adversare acesteia intereselor geopolitice Rusiei în Europa de Est, Polonia, Ucraina, R. Moldova.

FOD și Kozlowska utilizează tactici de deteriorare a imaginii pe plan internațional ale statelor, instituțiilor din zona de interes geopolitică a F. Ruse. Înrăutățirea relațiilor acestora cu partenerii din blocul estic, aflați în contrabalanța intereselor Rusiei, divizarea societății, a clasei politice, ațâțarea vrajbei.

De facto, Kozlowska și FOD sunt o armă strategică sofisticată, iar cei care o folosesc slăbesc pozițiile geostrategicele statelor împotriva cărora această armă este aplicată în interesul geopolitic al Rusiei

Interesul FOD și Kozlowska față de Moldova a apărut în 2016, după extrădarea și arestarea lui Platon în Ucraina. FOD și Kozlowska au lobat și promovat intens interesele lui Platon și ale persoanelor afiliate acestuia, au acționat împreună cu serviciile de inteligență ale Rusiei, contra intereselor Moldovei și au condus la tensionarea relațiilor dintre mai multe instituții, politicieni  europeni și instituții și guvernarea R. Moldova.

Unii actori ai scenei politice s-au lăsat atrași și înregimentați în activitățile diversioniste desfășurate de Kozlowska și FOD îndreptate împotriva Moldovei, finanțate de serviciile special străine.

PAS, PPDA și liderii acestora au beneficiat de finanțări ilegale din parte FOD și Kozlovska și nici nu au declarat în modul corespunzător aceste finanțări. Se constată tot mai activă a implicării asociațiilor obștești străine sau autohtone cu finanțare străină, direct sau indirectă a activităților partidelor politice, de influențare a opțiunilor politice, acțiuni care încalcă flagrant legislația în vigoare.

Recomandările Comisiei

Se recomandă Parlamentului să reevalueze toate inițiativele legislative și proiectele de lege aflate în procedură, care se află în activitatea și finanțarea partidelor politice și a asociațiilor obștești, luând act de concluziile comisiei de anchetă în vederea eliminării riscurilor pentru securitatea statului. Guvernul va înainta Parlamentului propuneri de perfecționare a Legislației, cu privire la finanțarea partidelor politice și organizațiilor necomerciale, în vederea asigurării unei veritabile transparențe financiare și înlăturarea lacunelor care permit finanțarea ilegală a partidelor politice. Se recomandă CEC, în comun cu alte autorități ale statului, să verifice și să întreprindă măsuri legale pentru sancționarea persoanelor de admiterea prevederilor legale, ce ține de chestiunea financiară a partidelor politice cu virarea sumelor încasate ilegal la bugetul de stat. Se recomandă CEC să efectueze o analiză amplă a proceselor și capacităților instituționale și va propune Parlamentului măsuri de îmbunătățire și gestiune financiară a partidelor politice.

Prezentul raport se remite Procuraturii Generale, Serviciului de informații și Securitate, Ministerului Afacerilor Interne în vederea analizei și investigării minuțioase a materialelor și concluziilor comisiei de anchetă și întreprinderea măsurilor, încadrarea juridică implicare a FOD și persoanelor afiliate în acțiuni care atentează la securitatea națională a Moldovei, inclusiv trădarea de patrie, spionaj. Cu tragerea la răspundere conform legislației.

Ministerul Afacerilor Externe va aduce la cunoștință corpului diplomatic și organizațiilor internaționale care activează în Moldova despre  prevederile legale, ce stabilesc restricții impuritățile pentru finanțarea direct și indirectă a partidelor politice, inclusive a organizațiilor necomerciale.

Raportul va fi prezentat Consiliului Europei, OSCE, Parlamentului European, Comisiei Europene și altor părți interesate. Se solicită Parlamentului, comisiei numiri și imunități, comisiei securitate națională, apărare și ordine publică ca împreună cu autoritățile de resort să găsească modalitatea legală de a face public acest raport.

Portalul Deschide.MD a publicat o schemă din raportul secret referitor la implicarea fundației Open Dialog în treburile interne ale statului, prezentat astăzi în Parlament de către o comisie specială. Membrii acesteia au investigat, inclusiv, finanțarea de către Open Dialog a unor partide politice moldovenești.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4579 -0.1006%
USD USD 17.5510 0.5569%
RUB RUB 0.2851 0.8490%
RON RON 4.0715 -0.0883%
UAH UAH 0.7201 -0.4699%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

14 ian, 12:10 //

Foto: publika.md Surpriză! Cum un deputat socialist a modificat radical inițiativa de indexare a pensiilor de 2 ori pe an, înainte de a fi votată în Parlament

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”