Logo Realitatea.md

(VIDEO) Războiul de pe Nistru: Dodon, Greceanîi și Chicu depun flori, dar pe fundal se protestează

02 Martie 2020, 09:03 // Actualitate

Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Ion Chicu au depus flori la Complexul Memorial „Eternitate” pentru a comemora eroii căzuți în războiul de pe Nistru, acum 28 ani. Între timp, pe fundal se auzea protestul Mișcării politice Unirea.

Embed:

„La începutul anilor 90 cu regret am trecut printr-o etapă grea a suveranității Republicii Moldova, cred că este o pagina de tragedie Razboiul de pe Nistru, niciodată nu vom uita acea perioada, nu vom uita că cetățeni ai RM de pe ambele maluri ale Nistrului au căzut în acel conflict. Sarcina noastră este să gasim soluții inclusiv politice pentru a rezolva această tragedie. Trebuie să găsim un consens național. Nu exclud că va putea fi găsit la o anumită etapă”, a declarat Igor Dodon, după ce a depus flori.

Tot astazi celebrăm ziua în care am devenit membri ai ONU, a adăugat președintele.

Dacă tot a vorbit despre suveranitatea țării, președintele a fost întrebat de jurnaliști când armata rusă va părăsi teritoriul țării. Acesta a menționat că nu ar fi vorba despre armata rusă, ci despre depozite militare din perioada sovietică.

„În partea stângă a Nistrului sunt depozite din timpul sovietic și sunt 1000 mie de soldați ai Federației Ruse care le păzesc, nu este o bază militară. Anul trecut partenerii din Rusia au venit cu inițiativa pentru a începe reutilarea obuzelor, eu cred că imediat ce se finalizează acest proces soladații trebuie să plece”, a răspuns Dodon. 

Mișcarea politică Unirea alături de Dorin Chirtoacă a organizat un protest lângă Complexul Memorial „Eteritate”, dar protestele nu se încheie aici. La ora 9:00, în PMAN vor protesta veteranii Războiului de pe Nistru care vor cere mai mult respect din partea autorităților.

Dodon consideră că „ei au dreptate”, iar autoritățile ar trebui să le acorde o atenție sporită. Acesta a menționat că Guvernul a avut întrevederi cu unii dintre ei, fiind găsite mai multe soluții pentru unele revendicări  ale veteranilor.

„4-5 solictări au fost rezolvate. Protestul este un lucru democratic, atât timp cât nu se încalcă legislația oricine are dreptul la protest și să-și expună liber poziția”, a conchis șeful statului.

Protestul Consiliului Național al Veteranilor de Război în Piața Marii Adunări Naționale poate fi urmărit LIVE pe Realitatealive.md!

Citeste tot despre: 2 martie, Dodon, razboi pe nistru
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile