Logo Realitatea.md

(VIDEO) Reprezentantul clienților prejudiciați ai MAIB: „Jaful a fost organizat din interiorul băncii”

29 Iulie 2019, 14:19 // Economie

20 de clienți ai Moldova Agroindbank, prejudiciați în urma furtului din 6 iulie 2019, afirmă că jaful ar fi fost organizat din interiorul băncii și cer Ministerului Afacerilor Interne să pornească urmărirea penală în privința instituției.

Embed:

În cadrul unei conferințe de presă, Veaceslav Șevciuc, reprezentantul grupului de clienți ai MAIB care au rămas fără banii si bunurile păstrate la această bancă, a comunicat mass-mediei despre tentativa băncii de a limita despăgubirile doar la 500 de mii de lei.

După ce au depus banii la păstrare, clienții MAIB ar fi anunțat banca despre încălcările condițiilor de siguranță și anume:

  • instalarea de către bancă a utilajului de urmărire video în camera de păstrare, prin care s-a încălcat confidențialitatea operațiunilor de depunere (potrivit lor, prin camerele de supraveghere se vedea ce depun în caseta de siguranță);
  • deconectarea sistematică de către bancă a electricității în camera de păstrare, timp în care în bancă electricitatea era conectată.

Banca i-ar fi asigurat că pot păstra în continuare banii în condiții de siguranță integrală.

După trei zile de la furt, reprezentanții băncii i-au asigurat pe clienți că banii vor fi restituiți în două etape: la prima etapă 500 000 de lei, iar la a doua etapă vor fi restituiți restul banilor după prezentarea dovezilor despre suma bunurilor depuse la păstrare.

Potrivit clienților, formularul cererii de compensare conținea condiția de limitare, prin care aceștia ar fi declarat că nu vor mai avea pretenții față de bancă după ce primesc compensația din prima etapă.

După ce au depus cererea de compensare pentru partea restantă, banca le-ar fi comunicat că nu întorc banii furați, întrucât și-au propus să caute mai întâi hoții.

Jaful comis la MAIB ar fi fost organizat din interiorul băncii

Potrivit lui Veaceslav Șevciuc, clienții sunt îngrădiți de la accesul la materialele dosarului penal. Aceștia afirmă că furtul de la MAIB a fost organizat din interiorul bănci probând fapta comisă prin următoarele:

  1. Instalarea de către bancă a utilajului de urmărie video în camera de păstrare;
  2. Deconectarea sistematică a electricității în camera de păstrare;
  3. Deconectarea de către bancă, din interiorul băncii, a sistemelor de alarmă și sistemelor de înregistrare video;
  4. Tentativa de limitare a despăgubirii de către bancă la 500 de mii de lei.

„Noi am aflat că banca are perete din geam din ambele părți ale clădirii. Camera de păstrare este construită din pereți subțiri, iar casetele de siguranță au fost făcute din metal mai subțire decât cutiile poștale. Cu toate acestea, banca nici nu s-a asigurat cu pază fizică a filialei, în comparație cu oficiul în care stă conducerea băncii, care este asigurată non-stop cu paznici. Banca a ignorat în mod deliberat notificările companiei de pază despre neajunsurile grave a condițiilor de păstrare a casetelor de siguranță, care trebuie să corespundă condițiilor de păstrare aplicabile tezaurului băncii”, au declarat clienții într-un comunicat de presă.

Prin urmare, persoanele prejudiciate solicită MAI să pornească urmărire penală în privința Moldova Agroindbank. În cadrul procesului penal, vor cere despăgubirea completă pentru banii furați, pentru neglijența băncii, precum și despăgubire morală în același volum, pentru „comportamentul criminal și viclean al MAIB”.

De astăzi, clienții vizați vor începe proteste care vor fi încheiate doar după ce vor primi întreaga despăgubire.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile