Logo Realitatea.md

(video) S-a deschis ”sezonul” audierilor: PL o cheamă pe Silvia Radu în Parlament

27 Septembrie 2018, 10:28 // Actualitate

Fracțiunea Partidului Liberal (PL) a solicitat în cadrul ședinței de azi a Parlamentului audierea Silviei Radu, noua ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în legătură cu epidemia de rujeolă. 

Embed:

Deputata liberală Alina Zotea-Durnea a motivat interpelarea prin faptul că până în prezent, autoritățile nu ar fi întreprins măsurile necesare pentru a preveni epidemia de rujeolă.

”Cineva trebuie să răspundă în fața copiilor care sunt victime ale epidemiei de rujeolă și în fața părinților îngrijorați. În luna august, se numărau peste 90 de cazuri confirmate și 83 de cazuri suspecte în mai multe raioane ale țării. Autoritățile au anunțat cod portocaliu și s-au făcut mari promisiuni că până la începutul noului an școlar, toți copiii vor fi vaccinați. Ieri însă aflăm că într-o familie din Ceadîr-Lunga, șase minori s-au îmbolnăvit de rujeolă. Fracțiunea PL cere de urgență audierea ministrului Sănătății Silvia Radu ca să explice ce măsuri au fost luate pentru a preveni epidemia de rujeolă, care este numărul de restanțieri pe categorii de vârstă, care este situația la zi în ceea ce privește vaccinurile și distribuția acestora și dacă s-au efectuat campanii de informare privind beneficiile acestui vaccin”, a declarat Alina Zotea.

La rândul său, președinta Comisiei parlamentare protecție socială, Valentina Buliga a ținut să precizeze că recent, au fost organizate audieri cu privire la epidemia de rujeolă, astfel că refuzul unor părinți de a vaccina copii este motivată de anumite viziuni religioase.

”Comisia Protecție Socială și Familie a organizat audieri publice privind această situație. Au fost prezentate informații din partea tuturor instituțiilor responsabile, am discutat și am analizat situația creată. Rezistența unor părinți și lipsa de voință de a-și vaccina copiii este motivată de unele opțiuni religoase. S-a constatat că atât Mitropolia Moldovei, a Basarabiei, cât și Uniunea Bisericilor Creștin ortodoxe evangheliste nu sunt împotriva vaccinării. De aceea, ministerul, agențiile sunt invitați să comunice cu acești părinți, să întreprindă toate acțiunile necesare. Invităm oamenii să participe la audieri și să nu distorsionăm informațiile. Trebuie să promovăm această campanie de informare și educare privind beneficiile vaccinului. Pericolul de nevaccinare este mult mai mare decât vaccinarea”, a declarat Valentina Buliga.

Propunea Partidului Liberal privind audierea Silviei Radu a fost respinsă de către deputați.  

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îndeamnă și solicită tuturor părinților care observă semne de boală la copii să se adreseze imediat la medicul de familie. Rujeola este o boală periculoasă și contagioasă - un bolnav poate infecta 18 persoane.

Pe întreg teritoriul țării, se menține cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei, fiind asigurată supravegherea epidemiologică în regim de 24 de ore. 

„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale accentuează că vaccinarea este unica și cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu rujeolă și îndeamnă populația să se vaccineze pentru a fi protejată de bolile transmisibile”, se arată într-un comunicat.

În perioada 01 ianuarie - 24 septembrie 2018, au fost înregistrate 293 cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august, fiind înregistrate 239 cazuri confirmate.

Amintim că, Silvia Radu a fost investită în funcția de mimistră a Sănătății pe 25 septembrie, alături de noul ministru l Agriculturii, Ion Ciubuc.  

La rândul ei, ex-ministra Svetlana Cebotari, a revenit la funcția de directoare a Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile