Logo Realitatea.md

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

02 Aprilie 2020, 14:25 // Politica

Ședința extraordinară a Parlamentului programată pentru azi, 2 aprilie, nu va fi, pentru că nu a avut cvorum. Deputații PSRM și PDM nu s-au prezentat în plen, fiind doar deputații din fracțiunile PPDA, PAS, ȘOR și reprezentanții grupului parlamentar „Pro Moldova”.

Parlamentul urma azi să audieze proiectul pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Premierul Ion Chicu a fost prezent în sala de ședințe, iar apoi a venit în fața presei, încercând să-și prezinte argumentele într-o conferință de presă.

N-a fost să fie însă. După câteva minute, în sala de presă a intrat vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popșoi, care l-a luat la întrebări.

„Rușine, domnule Chicu! Nu vă este rușine de ceea ce ați făcut astăzi?! Unde vă sunt colegii socialiști și democrați? La ce ne-ați adus azi în Parlament?! Nu vă este rușine?!”, a tot întrebat Popșoi.

„Dumneavoastră ofensați spectatorii, cetățenii. Dacă-mi permiteți să prezint proiectul”, i-a replicat cu zâmbetul pe buze șeful Cabinetului de Miniștri.

„La ce ne-ați chemat astăzi?!”, a continuat Popșoi care purta o mască de culoare neagră pe față.

„La capitolul rușine. Arătați-vă obrăjorii să vedem cât sunt de roșii”, i-a răspuns Chicu.

În acest moment schimbul de replici dintre cei doi a trecut deja la o altă temă. Astfel, deputatul PAS l-a întrebat pe premier unde îi este masca, iar acesta a spus că respectă recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, conform cărora „oamenii sănătoși nu trebuie să o poarte”.

„De ce Zinaida Greceanîi ne-a spus nouă tuturor să venim în mască și mănuși?!”, nu s-a lăsat vicepreședintele Parlamentului.

„Stimați cetățeni, în linii mari, acestea au fost elementele principale ale proiectului. Vă doresc sănătate și să respectați în tocmai recomandările OMS”, și-a încheiat Ion Chicu tentativa de a prezenta proiectul în fața presei.

Amintim că ieri, 1 aprilie, Guvernul și-a angajat răspunderea pentru instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și agenților economici. Potrivit proiectului, venitul lunar minim garantat a fost majorat de la 1107 lei până la 1300 lei. Pentru familiile beneficiare de ajutor social, al cărui drept expiră în perioada stării de urgență, acesta se va prelungi până a ridicarea stării de urgență. Ajutorul minim de șomaj a fost stabilit la 2775 de lei. Cota TVA pentru întreprinderile din sectorul HoReCa a fost redusă de la 20% la 15%, pe perioada stării de urgență. Pentru agenții economici care şi-au sistat activitatea conform deciziilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a fost amânat, până pe 25 iulie, termenul de achitare a taxelor locale aferente trimestrului I.

Potrivit Constituției, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Parlamentului asupra unui program, unei declarații de politică generală sau unui proiect de lege. Dacă în termen de trei zile nu este depusă o moțiune de cenzură, votată cu majoritatea de voturi, programul, declarația de politică generală sau proiectul de lege se consideră adoptate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile