Logo Realitatea.md

(VIDEO) Stare de alertă în Veneția! 85% din oraș este sub apă

14 Noiembrie 2019, 09:19 // În lume

Luna plină, o zonă cu presiune scăzută a aerului și vânturi mari nu sunt niciodată o combinație bună pentru zonele de coastă. 12 noiembrie va fi amintit pentru totdeauna în istoria Veneției. FUrtunile puternice au provocat inundații devastatoare, cele mai grave în ultimii 50 de ani.

Foto: twitter.com/helenkennedy

Diferite forțe naturale s-au reunit, pentru a provoca o mare devastare în oraș. Luna plină s-a ridicat deasupra orașului, în timp ce o zonă cu presiune joasă se afla în marea Adriaticii de Nord. Acest lucru a creat o puternică ascensiune a furtunii care a făcut ca o cantitate imensă de apă să curgă în oraș.

Conform rapoartelor actuale, nivelul apei din oraș este de aproape 190 cm, care este al doilea cel mai mare nivel din istoria cunoscută și cel mai ridicat din ultimii 50 de ani. Peste 85% din oraș este sub apă, scrie Severe Weather Europe.

Două persoane au murit pe insula Pellestrina, o fâșie subțire de pământ care separă laguna de Marea Adriatică. Un bărbat a fost electrocutat în timp ce a încercat să pornească o pompă în casa sa, iar o a doua persoană a fost găsită moartă în altă parte. Primarul orașului a declarat că daunele au fost „uriașe” și că va declara o stare de dezastru, avertizând că un proiect care va ajuta la prevenirea lagunei venețiene suferind inundații devastatoare „trebuie terminat curând”, relatează BBC.

Primarul Veneției, Luigi Brugnaro, a mai spus că pentru a repara orașul sunt nevoie de sute de milioane de euro, descriind pagubele aduse orașului ca fiind „enorme”.

Francesco Moraglia, Patriarhul Bazilicii Sfântului Marcu, a mai spus reporterilor: „Nu am văzut niciodată ceva asemănător cu ceea ce am văzut ieri după-amiază în piața Sf. Marcu. Au fost valuri ca și cum am fi la plajă”.

Sunt așteptate mai multe ploi și vânturi puternice în zilele următoare, alături de valul încă relativ ridicat.

Citeste tot despre: veneția inundată
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.0734%
USD USD 17.1929 -0.4182%
RUB RUB 0.2429 0.1237%
RON RON 4.0207 -0.0770%
UAH UAH 0.6382 -0.2501%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile