Logo Realitatea.md

(VIDEO) Valeriu Lazăr își rezervă dreptul de a ataca în judecată președinții Comisiilor parlamentare de anchetă. „Au fost emise falsuri”

12 Septembrie 2019, 16:26 // Economie

Valeriu Lazăr a declarat că își rezervă dreptul de a ataca în judecată președinții Comisiilor parlamentare de anchetă în cazul Aerorportului Internațional Chișinău și al Băncii de Economii pentru calomnie și lezare a imaginii profesionale și de afaceri.

Potrivit fostului ministru al economiei, Valeriu Lazăr, sunt lipsite de orice logică acuzațiile lui Igor Munteanu de trădare a intereselor de securitate națională prin însăși faptul concesionării AIC, acesta fiind un obiectiv strategic.

„Dacă mă invitau la Comisia de anchetă, îi informam amabil și cu lux de amănunte că AIC este asimilat frontierei de stat și vamale, respectiv pe teritoriul AIC sunt prezenți fizic, conform legislației în vigoare, ofițerii a 3 subdiviziuni statale specializate și militarizate, ce au în responsabilitate asigurarea securității Statului și pasagerilor – MAI (Poliția de Frontieră), Serviciul Vamal și SIS. Nu este prerogativa Avia-Investului de a asigura securitatea frontierei și a Aeroportului contra unor eventuale atentate de ordin militar sau terorist, totodată ei fiind obligați prin lege să permită aflarea pe teritoriul AIC a reprezentanților structurilor statale abilitate și exercitarea de către acestea a atribuțiilor sale. Dacă sunt adevarate declarațiile că au fost breșe în acest sistem statal – asta chiar e grav și pericol de securitate națională, dar nu concesionarea, respectiv răspunderea trebuie s-o poarte anume funcționarii publici vizați”, a spus Lazăr.

Potrivit lui, concesionarea este un instrument pe larg utilizat în țările europene – în special când sunt necesare investiții capitale importante pe termen lung pentru modernizare. Circa 30 la sută din numărul total al aeroporturilor din Europa sunt concesionate, ele asigurând un flux cumulativ de 50 procente din numărul total al pasagerilor. Recent, în iulie 2019 Guvernul Bulgariei a decis concesionarea aeroportului internațional din Sofia unui concern franco-german. În 2015 Guvernul Greciei a concesionat 14 aeroporturi inclusiv cel din capitala lor nordică (Salonic) unui consorțiu cu participare străină. Mult mai înainte Guvernul Angliei a concesionat aeroportul Heatrow unui operator din lumea arabă. Și aeroporturile Tbilisi și Batumi sunt concesionate.

„Șirul exemplelor poate urma și ar însemna că în toate aceste cazuri au avut loc „trădari de Patrie” – dacă e să urmăm logica lui I. Munteanu”, a menționat Lazăr.

Acesta a afirmat că sunt lipsite de orice argumentare economică și financiară sau chiar falsuri clare afirmațiile referitoare la prejudiciile aduse intereselor naționale – Bugetului de Stat și cetățenilor – în rezultatul aplicării taxei de modernizare de 9 euro, fiind induși în eroare nu doar opinia publică, ci și membrii Consiliului Suprem de Securitate în frunte cu Șeful Statului.

„Taxa de 9 euro se aplică doar pasagerilor la plecare, la fel fiind scutiți de plata acestei taxe pasagerii în tranzit și copiii de pina la 2 ani. Respectiv, este absolut eronat să calculezi suma totală a acestei taxe înmultind fluxul total anual al pasagerilor la 9 euro. Corect ar fi la 4,32 euro (doar circa 48% din total achită taxa). Mai mult ca atât, din această taxa se achită impozit pe venit la Stat, la care se adaugă redevența (1 %)”, a spus Valeriu Lazăr.

Potrivit fostului ministru, eronat este calculată și suma totala a angajamentelor investiționale, ori acestea sunt indicate doar până la atingerea traficului anual de 3,2 mln pasageri (estimativ până in anul 2030), dar durata contractului de concesiune este până în 2062, respectiv in mod evident vor mai fi necesare investiții si dupa atigerea acestui numar de pasageri – indiferent de cine va gestiona pe acest orizont de timp AIC.

VEZI ȘI:

Fost ministru, despre AIC: Instanța nu se va baza pe concluziile unei comisii de anchetă unde sunt politicieni interesați

Citeste tot despre: Valeriu Lazăr
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.4924%
USD USD 17.7711 -0.4911%
RUB RUB 0.2704 -1.0249%
RON RON 4.0440 0.4671%
UAH UAH 0.7243 -0.5356%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile