Logo Realitatea.md

(video) Vectorul european a provocat dezbateri aprinse în Parlament. Candu: Președintele încalcă Constituția de patru ori și PSRM ne critică pe noi?

12 Octombrie 2018, 14:31 // Politica

Președintele Parlamentului Andrian Candu, a prezentat astăzi în plenul Parlamentului proiectul de modificare a Constituției prin introducerea sintagmei „integrare europeană”. Totodată, speakerul a propus votarea nominală a acestuia de către deputați. Raportul ce prevede includerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție a provocat însă dezbateri aprinse în Parlament, iar deputații din opoziție au avut mai multe replici negative în privința acestui subiect. Mai mult, în semn de protest, fracțiunea PSRM a părăsit sala de ședințe.

Embed:

Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea este de părere că votarea acestei legi va încălca valorile unor cetățeni. În opinia acestuia deciziile de interes național ar trebui luate în baza unui referendum. 

”Pe noi ne interesează de ce deciziile ce țin de interes național major nu se iau prin referendum așa cum prevede constituția. Dacă această prevedere va exista și va fi constituțională, înseamnă că toți care promovează alte valori pot fi trași la răspundere și riscați să scoateți în afara legii peste jumătate de țară care cred în altceva. Dacă este să vorbim despre președinte, domnule Candu, dumneavoastră după patru ani în funcția de președinte al parlamentului aveți rating de 1,5 %, iar președintele are peste 50%. Vă rog să nu reproșați că dumneavoastră sunteți acela care nu aveți încrederea cetățenilor", a declarat Vlad Batrîncea. 

La rândul său, președintele Parlamentului, Andrian Candu a ținut să precizeze că libertatea de opinie a cetățenilor nu va fi îngrădită, pentru că obiectivul strategic al Republicii Moldova este dezvoltarea țării.

”Vă aduc aminte că președintele Dodon care vă reprezintă la Președinție a încălcat Constituția de patru ori. Asta se numește stat de drept? Imediat după asta trebuia să facem impeachement. Președintele R.Moldova, exponent al PSRM, încalcă Constituția de 4 ori și ei ne critică pe noi pentru încălcarea statului de drept. Aceste modificări în Constituție nu se face pentru ambasadorul X sau Y, se face pentru cetățenii R. Moldova (…) Unde scrie aici în modificările pe care le propunem în constituție că libertatea de opinie este limitată, sau că cetățenii sau cei care reprezintă politicul nu au dreptul să aibă o altă opinie. Aici scrie altceva. Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a țării. Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale UE se va stabili prin parlament prin legea organică și cu siguranță atunci se va face referendum. Orice stat care aderă la Uniunea Europeană se face prin referendum. Dar noi nu despre asta vorbim acum. Arătați-mi mie aici, unde este îngrădită libertatea de opinie. Mai mult ca atât, dacă noi totuși aderăm la integrarea europeană, să va aduc aminte că unul dintre pilonii UE sunt libertatea de exprimare, libertatea la opinie, acolo găsiți nu în alt stat spre est sau orient. De aceea mergem spre occident unde într-adevăr libertatea de opinie și de exprimare este garantată. Nu asta vă doriți? dacă vă doriți, votați”, a declarat Candu.

În urma mai multor dezbateri asupra proiectului de modificare a Constituției, fracțiunea PSRM a părăsit sala de ședințe în semn de protest. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile