Logo Realitatea.md

(VIDEO) Vissarion, gurul unei secte din Rusia, a fost reținut de FSB

23 Septembrie 2020, 09:23 // În lume

Membrii organizației religioase a „Bisericii Ultimului Testament”, inclusiv liderul acesteia, cunoscutul Vissarion, au fost reținuți pe teritoriul Krasnoiarsk, Rusia. Aceștia vor fi cercetați penal pentru crearea unei asociații religioase ale cărei activități implică violență împotriva cetățenilor, fiind acuzați că au comis prejudicii grave asupra sănătății a două sau mai multe victime.

Foto: tass.ru

Potrivit BBC, operațiunea a fost realizată în comun cu Comitetul de Ivestigații al Rusiei și Serviciul Federal de Securitate.

Vissarion, în vârstă de 59 de ani, a fost reținut împreună cu Vadim Redkin și Vladimir Vedernikov.

Redkin este secretarul de presă al lui Vissarion, iar în trecut a cântat într-un ansamblu creat de Bari Alibasov. Vedernikov este directorul școlii Istoki, unde studiază copiii membrilor comunității.

Satul „Orașul Soarelui”, regiunea Kuraginski din Krasnoiarsk, acolo unde a avut loc operațiunea de reținere, a fost înconjurat și urmărit de patru elicoptere. Au fost implicate zeci de persoane în camuflaj și uniforme civile, unii chiar cu arme. Vissarion și Redkin au fost reținuți și transportați cu elecopterul.

Suspecții nu au comentat reținerea lor.

  • Istoric

În februarie, membrii „Bisericii Ultimului Testament” au vorbit despre perchezițiile și interogatoriile din organizație, efectuate de anchetatori în cadrul cazurilor penale de corupție și fraudă împotriva conducerii școlii „Istoki”, unde studiază copiii membrilor comunității.

„Eu, de exemplu, nu văd încălcări etice în conducerea școlii. Dar dacă există încălcări grave în acțiunile vecinilor, vom informa cu siguranță despre asta. Nu este bine să ascundem acțiuni inacceptabile”, a declarat Redkin.

În plus, Redkin a spus că în primăvara anului 2018, credincioșii din comunitate erau verificați sub diferite aspecte - „în legătură cu utilizarea medicamentelor, nutriția copiilor, educația lor, utilizarea terenului, exploatarea forestieră, ideologia Ultimului Testament”. Adepții lui Vissarion care locuiau în alte regiuni au fost, de asemenea, intervievați.

La sfârșitul lunii august, a devenit cunoscut un dosar penal privind obstrucționarea activităților jurnaliștilor, inițiat după întreruperea pregătirii unui articol despre comunitățile religioase la care munceau jurnaliștii Izvestia. Jurnaliștilor Centrului de Informații Izvestia, care pregăteau o poveste pentru REN TV, le-au fost sustrase telefoanele mobile și echipamentele.

Adepții lui Vissarion nu trebuie să fumeze, să bea și să facă schimb de bani. De asemenea nu trebuiau să consume carne, cafea, ceai, zahăr, pâine cu drojdie și produse din grâu.

Cel mai des, copiii din comunități nu merg la școlile obișnuite, sunt învățați conform unui program special și nu sunt vaccinați. Oamenii și-au fondat chiar propriul calendar, care începe cu ziua de naștere a lui Torop (din 14 ianuarie 1961) și este desemnat ca „Era zorilor”. În cadrul comunității sunt cunoscute câteva cazuri de decese cauzate de boli și sinucideri. Membrii săi și-au vândut proprietatea în orașe pentru a se stabili într-o comunitate din teritoriul Krasnoyarsk. 

„Ideea consta în izolarea de lumea exterioară și tăierea legăturilor de familie și de rudenie”, a spus una dintre fostele adepte ale lui Vissarion, Elena, potrivit ziarului Takie Dela. Aceasta a declarat că membrii sectei erau limitați în hrană, iar triunghiurile amoroase erau încurajate - bărbații puteau avea două sau mai multe soții.

Biserica Ultimului Testament a fost fondată în 1991 de Serghei Torop, care lucrase anterior ca inspector al poliției rutiere și tâmplar. În 1995, adepții săi au fondat așezarea „Orașul Soarelui” în regiunea Kuraga. În 2000, Ministerul Justiției a înregistrat organizația religioasă. Numărul adepților acesteia este de aproximativ 10 mii de oameni din întreaga lume. Câteva sute de membri ai comunității locuiesc în așezările din districtele Kuraginsky și Karatuzsky din sudul teritoriului Krasnoyarsk.

Citeste tot despre: reținere, Rusia, sectă, vissarion
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile