Logo Realitatea.md

(video) Voronin acuză colegii din PSRM de agitație electorală în timpul ședințelor Parlamentului

08 Noiembrie 2018, 14:24 // Politica

Președintele PCRM, Vladimir Voronin, a învinuit colegii din fracțiunea parlamentară a PSRM de agitație electorală și falsă inițiativă, în contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Politicianul a adăugat că aceștia propun subiecte ce nu țin de competența lor, ci de Guvern. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.

La ședința de azi, s-au regăsit mai multe propuneri ale PSRM. Printre acestea se numără audierea ministrului agriculturii, Nicolae Ciubuc și cel al Afacerilor Externe, Tudor Ulianovschi, cu privire la intenția Ucrainei de a construi un complex de hidrocentrale pe râul Nistru. În cazul condițiilor de detenție, acordarea serviciilor medicale și condițiilor de muncă pentru deținuți s-a cerut audierea ministrului Justiției, Victoria Iftodi, al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu și cel al ministrul Economiei, Chiril Gaburici. Audierea ministrului Educației, Monica Babuc s-a solicitat în cazul școlilor închise în urma reformei educaționale inițiată de Maia Sandu, dar și pentru stabilirea numărului de localități unde copiii nu sunt asigurați cu autobuze școlare.

În final, nici una dintre acestea nu a fost susținută de deputați.

Liderul Comuniștilor s-a arătat indignat că totul se face pentru „ochii lumii”, mai exact, pentru alegerile parlamentare, pentru că asemenea subiecte sunt dezbătute de Guvern, a subliniat acesta.

“Dragi colegi, în primul rând, vă felicit cu ziua de ieri, Ziua Marii Revoluții Socialiste din octombrie, nu uitați de rădăcini. Am citit atent agenda de astăzi a ședinței Parlamentului și am ascultat inițiativele. Înțeleg că se apropie alegerile și trebuie să demonstrăm activitate populație că am fost activi. Patru ani de zile am trebuit să fim activi, nu acum cu două luni, cu o lună înainte. Aceste toate întrebări pe care voi le ridicați eu nu spun că ele nu sunt importante, sunt importante, sunt de Guvern. Cine suntem, Parlament sau Guvern. De ce Guvernul nu trebuie să hotărască aceste probleme cu autobuzele, cu Nistru, cu drepturile, cu toate aceste lucruri. Da voi demonstrați inițiativă, vă înțeleg foarte bine, nu arătați “Очки” (n.r. puncte) la oameni. Să nu bată capul cu o lună înainte de expirarea termenului Parlamentului”, a menționat președintele PCRM.

Inițiativele au fost încurajate, însă, de liberali și liberal-democrați.

“Credem că subiectul merită atenția despre care s-a vorbit ori pe parcursul ultimilor 4 ani de zile am abordat în repetate rânduri cazuri concrete, ne-a reușit să rezolvăm anumite probleme. Doar că hotărârea de Guvern pune pe spatele autorităților locale de nivel 1, transportarea elevilor în cazul deplasării într-o singură localitate, ceea ce este o încălcare gravă, ori consiliile locale au prevăzute și cele 5 la sută pentru a asigura transport. Ar fi bine să audiem astăzi”, a spus membrul PLDM, Iurie Țap.

“Fracțiunea Partidului Liberal va susține acest demers, deoarece această problemă a fost înaintată de mai multe ori spre discuție. Este o problemă nu doar de mediu, dar și de securitate națională. Sunt convins că atât partea ucraineană, cât și a R:Moldovei vor găsi prilej de a rezolva această problemă de comun acord. De aceea aceste audieri sunt binevenite”, a adăugat deputatul liberal Boțan Roman.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile