Logo Realitatea.md

(VIDEO) Zelenski îl invită pe Putin la Minsk, alături de Trump, May, Merkel și Macron

08 Iulie 2019, 18:09 // În lume

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski s-a adresat președintelui rus Vladimir Putin cu o propunere de a se întâlni la Minsk alături de Donald Trump, Theresa May, Angela Merkel și Emmanuel Macron.

Embed:

Sursă: Facebook.com/zelenskiy95

„Vreau să fac apel la președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Trebuie să vorbim? Trebuie. Haideți să discutăm despre a cui este Crimeea și cine nu este acolo în Donbass”, a declarat Zelenski într-un mesaj video pe Facebook.

Referindu-se la locul de desfășurare a unei astfel de întâlniri, Zelenski a spus: „Cred că Alexander Lukașenko ne va primi cu plăcere în Minsk”.

„Nu schimbăm sau refuzăm formatele diplomatice. Propunem să vorbim. Doar trebuie? Nu-i așa?”, a conchis președintele Ucrainei.

Apelul său a urmat inițiativei anunțate azi-noapte de a fi organizată o teleconferință Rusia-Ucraina pe 12 iulie sub numele de „Trebuie să vorbim”. Organizatorul teleconferinței este postul rusesc TV Russia-1 și NewsOne (post ucrainean). Teleconferința va dura două ore, iar în cadrul acesteia cetățenii Rusiei și Ucrainei vor discuta împreună. Evenimentul este programat pentru ora 12:00 ora Moscovei pe 12 iulie.

Șefa Comitetului Radei Supreme pentru Afaceri Externe, Anna Gopko susține, că teleconferința face parte din politica „ocupării spațiului media ucrainean”.

Rusia nu este încă pregătită să răspundă unei invitații din partea președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, la negocierile privind situația din Donbass cu participarea Marii Britanii, Statelor Unite, Germaniei și Franței, însă va studia cu certitudine această propunere, scrie Tass.ru. Acest lucru a fost anunțat de secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.

„Nu sunt gata să răspund încă, acesta este un format complet nou”, a spus el. „Trebuie să înțelegem dacă există o perspectivă pentru o astfel de întâlnire, trebuie să înțelegem ce fel de nou format este propus”, a explicat Peskov. „Aceasta este o inițiativă nouă. Bineînțeles, va fi luată în considerare, dar până acum nu pot da nici o reacție”, a repetat el.

Citeste tot despre: invitație, Minsk, outin, teleconferința, Zelenski
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3688 0.0935%
USD USD 17.3517 -0.3595%
RUB RUB 0.2723 0.0735%
RON RON 4.0700 0.0123%
UAH UAH 0.6937 -1.2667%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile