Logo Realitatea.md

Violeta Ivanov: Controalele la cei care încalcă normele de mediu trebuie intensificate

18 Septembrie 2019, 16:16 // Societate

Starea de poluare a aerului din Chișinău și agravarea situației ecologice a râului Bâc trebuie să ducă la intensificarea controalelor la agenții economici pentru a fi depistați cei care încalcă normele de mediu, în special cele care țin de resursele acvatice. Concluzia a fost dedusă în urma audierilor publice care au avut loc la Comisia mediu și dezvoltare regională a Parlamentului, unde au participat reprezentanții mai multor organizații ecologiste și jurnaliști de mediu.

„Situația mediului în Chișinău este ieșită din comun, care trebuie soluționată în ansamblu, într-o lucrare sănătoasă între Guvern, administrația publică locală și donatori”, a spus Violeta Ivanov, președintele comisiei, care a precizat că protecția mediului trebuie declarată prioritate națională.

Propunerile care au venit de la reprezentanții organizațiilor și a jurnaliștilor de mediu țin de mărirea amenzilor pentru cei care deversează apă în râul Bâc, verificarea stațiilor de epurare a tuturor agenților economici și implicarea cercetătorilor, care să facă expertize ale calității apei râului Bâc. Violeta Ivanov, a menționat că o problemă o reprezintă și nivelul apei râului Bâc. „Faptul că fiecare își face iaz în fundul grădinii, blocând afluenții râului Bâc, duce la scăderea debitului și la împiedicarea procesul de autoepurare”, a spus parlamentara.

„Avem legi, avem laboratoare, avem instituții care trebuie să facă controale, avem și bani, dar problemele persistă. Situația nu mai poate fi tolerată și nu mai putem aștepta. Ne vom adresa la doamna prim-ministru și la Ministerul Mediului pentru a iniția crearea unui grup de lucru, în care să fie incluși și membrii ai Academiei și Științe, care să vină cu soluții urgente”, a spus Ivanov.

Președinta Comisiei mediu și dezvoltare regională a precizat că trebuie făcute eforturi ca, într-o perioadă de timp foarte limitată, să fie neutralizat nămolul al cărui miros neplăcut a împânzit capitala. „Poate vom putea să deshidratăm până la 70% din acel nămol pentru a nu avea mirosul respectiv. Solicit o implicare maximă a specialiștilor pentru găsirea de urgență a soluțiilor”, a conchis Președinta Comisiei mediu și dezvoltare regională.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia