Logo Realitatea.md

Viorel Morari oferă detalii despre dosarele de actualitate într-un INTERVIU pentru Realitatea.md: Nu avem scopul de a trimite oameni la pușcărie, ci de a opri acțiunile de corupție

11 August 2017, 12:24 // Actualitate
// Autor:  
Irina Luca

Principalul scop al Procuraturii Anticorupție nu este să trimită oameni la pușcărie, ci să oprească acțiunile de corupție şi comportamentul corupțional al funcționarilor. Este declarația șefului PA, Viorel Morari și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Realitatea.md. Acesta a făcut referire la dosarele de actualitate din Republica Moldova, menționând că exclude cu înverșunare influența politicului asupra Procuraturii, iar informațiile apărute uneori în mass-media sunt foarte importante pentru anchetele pe care le inițiază procurorii anticorupție, însă, mai întâi de toate, pentru a demonstra vinovăția cuiva, sunt necesare probe concludente. Chiar și așa, toate persoanele învinuite de procurorii anticorupție beneficiază de protecția principiului prezumției nevinovăției.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a vorbit despre dosarul în care este învinuit primarul suspendat Dorin Chirtoacă, modul în care a fost “folosită” acea pisică și faptul că procurorii dețin suficiente probe pentru a solicita condamnarea edilului. De asemenea, Viorel Morari a explicat de ce pentru fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Iurie Chirinciuc s-a cerut pedeapsă cu suspendare și care va fi efectul acestei acțiuni. Nu în ultimul rând, șeful PA a fost întrebat ce se întâmplă cu investigațiile privind furtul miliardului. Detaliile le găsiți în interviul de mai jos:

Pocuratura Anticorupție are multe cazuri răsunătoare în care sunt investigați înalți funcționari, mai multe ca oricând, dar chiar și asa planează o urmă de incredibilitate asupra activității procurorilor anticoruptie. Sunt ei liberi sau acționează doar în zone unde li se permite?

Viorel Morari: Lupta cu corupția presupune implicit lupta cu persoane care provin din zona politicului, a guvernării, pentru că acolo sunt banii statului, acolo apare și corupția. Aceste persoane și-au imaginat tot timpul ca nimeni nu se poate atinge de ele. Cine își imagina acum doi-trei ani că vom avea miniștri în funcție arestați și apoi condamnați, ca vom avea foști prim miniștri condamnați și alți funcționari înalți? Iată ca doar anul ăsta am avut câteva cazuri răsunătoare și asta e doar începutul. Procurorii anticorupție cred că se simt mai liberi ca oricând, îi vedeți cum intră în Guvern sau ministere atunci când investigațiile impun acest lucru, sunt situații noi pentru societatea noastră, cu care nu eram obișnuiți. Asta nu înseamnă că gata, corupția este combatută, dar înseamnă că este un început de cale, că există dorință de a schimba lucrurile. 

De ce nu avem mai multe arestări în rândul politicienilor de la guvernare?

Viorel Morari: Vă rog să-mi dați nume și probe, așteptați și o sa vedeți rezultatul. Unde am avut probe am acționat, majoritatea funcționarilor cu funcție de demnitate publică, care fac obiectul dosarelor noastre, fac sau au făcut parte din coaliția de guvernare, practic toate cazurile răsunătoare de anul acesta și din anul trecut au vizat persoane publice din cadrul partidelor de guvernare. La efectuarea urmăririi penale nu este relevant din ce partid este subiectul investigației, nu urmărim asta, pentru noi ei sunt persoane cu funcții de conducere de nivel înalt care își încalcă atribuțiile. Problema este alta, am asistat cu toții la o mulțime de acuzații în spațiul mediatic, acuzații de gravitate mare la adresa unor înalți funcționari, acuzații interesante pentru noi, venite atât din partea unor lideri politici, cât și din partea unor jurnaliști, însă când au fost citați pentru a fi audiați să ne dea mai multe detalii și, eventual, probele pe care spuneau inițial ca le au, fie refuzau să se prezinte, fie veneau și ne spuneau ca ei de fapt nu au probe, au auzit de undeva despre aceste fapte, refuzând până și să ne spună sursa, ca să putem face noi pași mai departe. Mai mult, unii chiar ne spun deschis ca a fost de fapt o acuzație politică, răspuns la alte polemici și este o percepție personală. Este un comportament pe care îl consider contraproductiv, noi reacționăm la cazurile care apar în mass-media, formăm echipe care să lucreze pe cazurile respective, ca după câteva săptămâni sau luni să constatăm ca au fost doar răfuieli la nivel verbal între diferite grupuri politice. Situația nu e cea mai bună pentru noi, mai ales că volumul de lucru este mare per procuror și ofițer de urmărire penală, iar noi dispunem de personal redus și nu ne permitem să risipim activitatea în astfel de actiuni fără rezultat. Mi-aș dori tare mult ca și pe aceste subiecte lucrurile să evolueze și să nu mai avem astfel de cazuri în care cei care aduc acuzații publice știu de la bun început că se angajează doar în campanii de denigrare politică, fără a deține probe sau indicii concrete privind fapte de corupție. 

Faptul că arestați miniștri rezolvă probleme de corupție din domeniile pe care le coordonează, are efect preventiv asta?

Viorel Morari: Sigur că este un anumit efect, dar nu e suficient să trimiți în judecată un funcționar public de conducere de nivel superior, pe noi ne preocupă să luptăm cu fenomene, să eradicăm corupția din domeniile importante. Degeaba ai arestat un ministru, dacă în domeniul pe care îl coordona, schemele corupționale rămân. Dacă din schemă excluzi o persoană, în locul ei vine alta, este necesar distrugerea schemei propriu-zise.  

Este și cazul Primăriei Chișinău? După arestarea lui Dorin Chirtoacă acolo continuă actele de corupție?

Viorel Morari: Nu știu să vă raspund la această întrebare, dar pot să vă spun că dosarul care îl privește pe Dorin Chirtoacă este departe de a clarifica situația din Primăria Chișinău. Acolo este doar un caz, dar probele acumulate și mai multe declarații ale unor funcționari arată că în Primăria Chișinău au existat și alte activități susceptibile de a avea la bază acte de corupție. Nu pot să vă dau acum mai multe amănunte, dar revenim la subiect când avem investigațiile finalizate. La moment, avem anumite succese, fapt ce sporește încrederea cetățeanului în activitatea Procuraturii Anticorupţie şi la rândul său generează parvenirea mai multor adresări privind acţiunile pretinse a fi de corupţie din Primăria mun. Chişinău, însă care trebuie verificate. 

Nu este asta o răfuială cu Dorin Chirtoacă, cum sugerează el și liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu?

Viorel Morari: Vreau să specific câteve aspecte: 1. A acţiona aşa cum aşteaptă societatea sau unii exponenţi ai acesteia, în detrimentul probelor ce sunt pe dosar, înseamnă la rândul său a fi corupt, deoarece nu urmăreşti îndeplinirea corespunzătoare a atribuţiilor de serviciu, dar aprobarea societăţii, care de fapt nu cunoaşte toate probele din dosar.

2. În mai toate cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupţie persoanele investigate invocă în apărarea sa că este o răfuială politică, că este dosar politic şi "uită" a se expune asupra propriilor acţiuni sau inacţiuni care sunt obiectul investigaţiei.

3. Nu este nicio rafuială, este vorba de un act de corupție și administrarea frauduloasă a Primăriei. Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA nu mai sunt sensibili demult la încercările unor politicieni de a denigra investigaţiile prin intermediul mass-media sau a rețelelor de socializare. Dimpotrivă, asta e un indiciu că în lipsa de probe prin care să își demonstreze nevinovăția, se folosesc de acuzații politice, de încercarea de a atrage procurorii în polemici politice. Nu ne impresionează și nu ne intimidează astfel de încercări. Noi ne vedem de treabă, iar treaba noastră este să demonstrăm în instanță faptele lor de corupție și să obținem condamnarea lor. Noi nu stăm să judecăm modalitatea prin care inculpații sau susținătorii lor înțeleg să-și facă apărarea. Modul în care s-au folosit de acea fotografie cu pisica, încercând să ducă în zona ridicolului o probă, care viza alt aspect și care este doar o probă din multe altele, arată ca apărarea nu se concentrează pe prezentarea de probe care să infirme acuzațiile, dar pe încercări de manipulare a opiniei publice și de creare a presiunii asupra organelor de urmărire penală şi instanţei de judecată.

Ce perspectivă are dosarul “Chirtoacă”?

Viorel Morari: Judecătorii vor decide. Noi însă avem probe suficiente încât să solicităm condamnarea, așa cum vom solicita sau am solicitat deja și în cazul celorlalți inculpați din dosar. În opinia noastră formată în baza probelor acumulate ei au săvârșit acte de corupție și trebuie să răspundă conform legii. Dar desigur, până la decizia finală a instanțelor de judecată, toți inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție. 

Mai mult, dosarul este examinat în şedinţe publice, fapt ce ar permite monitorizarea din partea mass-media a şedinţelor de judecată, probelor administrate, precum şi a comportamentul părţilor - atât a procurorului, cât şi a inculpatului şi apărătorilor săi.

Mihai Ghimpu vă acuză că ați avut ordin ca prin arestarea lui Dorin Chirtoacă să împiedicați desfășurarea evenimentelor privind centenarul unirii. Cum comentați această acuzație?

Viorel Morari: Nu e nimic de comentat la astfel de abordări care nu au legătură cu obiectul nostru de activitate. Să spuna asta în fața judecătorilor, să se apere cu astfel de abordări, e dreptul lor să-și stabilească modalitatea de apărare atât publică, cât și în instanţa de judecată. Am avut aceeași situație și în cazul Chirinciuc, va amintiți, unde aceleași persoane ne acuzau de abuzuri și acțiuni ilegale, ca apoi să se demonstreze că inculpații și-au recunoscut vinovăția. Ce răspuns vreți mai bun la astfel de acuzații politice? Cum arată ele acum? De asta vă și spun ca noi nu le urmărim și nu le lăsăm să ne afecteze în niciun fel activitatea. 

Dar dacă după decizia finală, Chirinciuc vine și spune că de fapt a recunoscut doar ca să scape mai ușor de un dosar politic? 

Viorel Morari: Atunci când se face o înțelegere cu un învinuit există anumite proceduri legale prin care el își asumă conștient şi deplin recunoașterea vinovăției. Ulterior, după ce hotărârea devine definitivă persoanele interesate pot consulta și dosarul propriu-zis, unde se conțin toate probele ce demonstrează fapta incriminată. Persoana nu poate fi condamnată doar în baza recunoașterii vinovăției, dar sunt necesare probe suplimentare ce ar confirma declarațiile autoincriminatoare ale făptuitorului. Ceea ce menționați DVS nu poate avea loc, adică ar fi în mod clar fără sens, plus ca ar aduce și anumite consecințe legale. Nu am avut astfel de cazuri și nu prea văd cum sunt posibile. 

Este o procedură corectă în cazul în care pentru fostul ministru Iurie Chirinciuc s-a cerut pedeapsă cu suspendare și s-a făcut acea înțelegere între procurori și inculpat?

Viorel Morari: Absolut corectă și legală. Legea procesual-penală reglementează procedura de stabilire a pedepsei pentru persoana care a fost recunoscută vinovată de săvârşirea unei fapte infracţionale. Principalul scop al Procuraturii Anticorupție nu este să trimită oameni la pușcărie, ci să oprească acțiuni de corupție şi comportamentul corupțional al funcționarilor. La aplicarea pedepsei urmează a ţine cont de existenţa prejudiciului cauzat, de momentul consumării infracţiunii, de faptul dacă inculpatul a primit mita propriu-zisă etc.

În cazul infracţiunilor de corupţie este important să fie reparat prejudiciul cauzat, să fie încasată contravaloarea bunurilor transmise ca mită, să fie privat funcţionarul de dreptul de a ocupa funcţia în care a comis fapta de corupţie.

Or, o persoană care a făcut un act de corupție să nu mai aibă acces la resursele pe care le utiliza în acest scop, el sau grupul lui sa nu mai poată comite acte de corupție și, desigur, să răspundă pecuniar pentru ilegalitățile comise.

Arestarea lui Chirinciuc și Chirtoacă a dus la ruperea alianței de guvernare. Sunteți conștient de efectele politice ale acțiunilor DVS?

Viorel Morari: Nu am urmărit acest subiect și nu e în zona noastră de preocupare. Am văzut tot felul de speculații de domeniul absurdului, că nu trebuia să acționăm că nu mai are cine strânge crengile din oraș, apoi că nu trebuia să acționam pentru că nu mai era cine să conducă Primăria Chișinău, apoi asta de care spuneți DVS, cu centenarul unirii. Toate acestea sunt chestiuni care nu ne privesc și în activitatea noastră acționăm atunci când avem probele necesare, nu atunci când consideră politicienii sau alte categorii de persoane că e oportun. 

De ce credeți că aceste două cazuri au născut cele mai multe controverse în spațiul public, deși au mai fost alte arestări de înalți funcționari, inclusiv miniștri în exercițiu?

Viorel Morari: Eu nu am văzut să nască niciun fel de controverse, mai ales ca în dosarul parcărilor vorbim de un caz de rezonanţă social-sporită, semnalat atât de mass-media, societatea civilă, cât și de politicieni. A fost un caz de corupție intens discutat în societate și se cerea imperativ intervenția instituțiilor de drept. Doar că noi putem interveni doar când avem condițiile legale îndeplinite, ceea ce am și făcut. În cazul lui Chirtoacă, el a fost reţinut doar după ce au fost administrate probe ce indică direct la implicarea sa în fapta de corupţie incriminată. 

Deci nu vorbim de controverse pe acest caz, ci de niște atacuri din zona unui partid politic împotriva procurorilor care administrează acest caz cu scopul absolut evident de a intimida procurorii și judecătorii care lucrează pe acest caz. Se spera ca prin presiunea publică creată asupra organelor de drept și prezentarea unor informații denaturate din dosar se va ajunge la o pedeapsă mai blândă sau compromiterea acestui dosar de rezonanță. Vă asigur că nu va fi așa, procurorii anticorupție nu își organizează activitatea în baza postărilor pe care le pun inculpații sau susținătorii lor pe Facebook și nici în baza atacurilor din partea unor partide politice. Eu însă, ca șef de instituție, observ foarte atent ce se întâmplă, inclusiv modul în care imediat ce se cunoaște numele procurorului pe un caz ce vizează un înalt funcționar se pornesc campanii de denigrare împotriva lui. Și pe viitor vom încerca să prezentăm opiniei publice inclusiv care sunt legăturile cu persoanele investigate ale site-urilor prin care se promovează aceste presiuni asupra anchetei și justiției, așa încât cetățenii să aibă o imagine cât mai corectă privind anumite comunicări din spațiul public. 

Ce se întâmplă cu investigațiile privind furtul miliardului?

Viorel Morari: Se lucrează în continuare pe acest caz complex, avem deja şi condamnări: dosarul Filat, care deşi a fost condamnat pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă, dar banii primiţi au provenit din banii băncilor devalizate, aceeaşi situaţie este şi în dosarul Rusu şi societatea Caravita, condamnaţi pentru spălarea banilor din bănci, dosarul Șor, căruia i-a fost încriminată sustragerea a 5,5 miliarde de lei, dosarul Platon, căruia i-a fost incriminată sustragerea sumei de aproximativ 900 000 lei din aceleaşi bănci.

Îmi amintesc ce previziuni erau și în aces caz când s-a început ancheta, ca nimeni nu va fi condamnat. Iată ca realitatea este de o altă natură. Însă noi nu putem condamna pe cine ni se spune prin intermediul presei, fără a avea dovezi. Investigăm atât ceea ce apare în spațiul public, cât și informaţia operativă deţinută de organele care desfăşoară activitatea specială de investigaţii.  

Suntem departe de a spune că am ajuns măcar aproape de punctul final al acestei investigații. Așa cum ne-au spus și colegii din România sau alte țări europene, un astfel de caz poate dura chiar până la 5 ani cu investigațiile, asta pentru ca nu e un caz simplu, necesită multe comisii rogatorii, inclusiv în țări care colaborează mai greu, pentru că vorbim de zone off-shore și asta tergiversează destul de mult investigațiile. Dar mergem înainte, pe etape. În instanță dosarele sunt trimise imediat ce am avut probate acuzaţiile. 

Cât de des folosiți informații din mass-media în anchetele pe care le inițiați?

Viorel Morari: Des, permanent, aș putea spune chiar zilnic. Avem oameni care urmăresc tot ce apare, avem proceduri clare de procesare inițială a informațiilor apărute în surse deschise, de verificare a lor și apoi de pornire a investigațiilor acolo unde avem o minima bază. Eu le sunt recunoscător celor care ne furnizează informații utile în anchetele noastre, în special cetățenilor care ne sesizează tot mai des. Menţionez, că numărul petiţiilor în anul 2017 s-a dublat comparativ cu aceeaşi perioada a anului 2016, fapt ce demonstrează încrederea cetăţenilor în activitatea Procuraturii Anticorupţie. Însă aș vrea ca toată lumea sa înțeleagă că pentru pornirea unei investigații sunt necesare de câteva elemente minime. Încercăm să le identificăm rapid și să acționăm, dar așa cum menționam și anterior, suntem în situația în care trebuie să extragem informația valoroasă din cantitatea mare de informații false vehiculate în spațiul public în cadrul diferitelor conflicte politice dintre diferite grupări. 

Ce faceți pentru a crește credibilitatea luptei cu corupția și a demonstra că procurorii nu acționează selectiv, nu fac justiție politică?

Viorel Morari: Muncim, muncim şi iarăşi muncim cu perseverenţă şi tenacitate. Rezultatele iată ca apar și Vă asigur că se vor vedea și mai evident în următoarea perioadă. Credibilitatea vine cu timpul și e firesc să fie așa, în baza rezultatelor, şi nu a declaraţiilor. Luați numărul înalților funcționari reținuți anul acesta și anul trecut, pe cazuri de rezonanță publică, comparați cu ce era înainte și o să vedeți că lucrurile se mișcă. 

Referitor la selectivitate în activitatea procurorilor, daca veţi face un tabel cu toate persoanele care figurează în dosarele noastre o să constataţi că exponenţii anumitor partide care ne aduc critici nu au cea mai mare pondere.

Aş adresa o întrebare retorică: Ce trebuie să facă un procuror, când are în gestiune un dosar, iar probele administrate demonstrează vinovăţia făptuitorului, să verifice din ce partid este acesta sau să trimită cauza în instanţa de judecată?

Vreau să Vă reamintesc, iniţial, am fost acuzaţi că toate investigaţiile şi reţinerile erau efectuate în contextul alegerilor prezidenţiale. Alegerile au trecut, dar noi nu ne-am oprit. Ulterior, am fost acuzaţi de faptul că nu investigăm funcţionari de rang înalt, alegaţii care nu s-au confirmat. După, se auzeau voci critice care invocau că investigăm doar dosare noi. În calitate de contra argument pot aduce dosarul laboratorului ADN, pe care recent au avut loc reţineri, iar fapta investigată fiind din 2013.

Vor fi critici şi în continuare, care sunt un lucru bun cu condiţia să fie constructive. Totuşi, noi vom continua cele începute. 

Menționăm că Viorel Morari a fost numit în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție în luna aprilie a anului trecut. El a fost şef al Secţiei conducere a urmăririi penale în organele centrale ale MAI şi ale SV. În decembrie 2013, Viorel Morari a fost ales, la Adunarea Generală a Procurorilor, în calitate de membru al Colegiului de Calificare, iar la scurt timp a fost ales în funcţia de preşedinte al acestui Colegiu.  

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3910 -0.4341%
USD USD 18.1998 0.0951%
RUB RUB 0.2832 0.2123%
RON RON 4.3158 -0.4888%
UAH UAH 0.6898 0.3054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile