Logo Realitatea.md

Viorel Pahomi. Dați-vă o palmă

25 Noiembrie 2016, 14:36 // Opinii si editoriale
// Autor:  
Viorel Pahomi

Pericolul cel mai mare pentru moldoveni nu-s rușii, americanii, românii, europenii sau sirienii. Pericolul cel mai mare pentru moldoveni sunt moldovenii. Noi nu avem nevoie să vină nimeni să ne lovească, să ne dezbine, să ne înjure, să ne otrăvească sau să ne omoare. Noi ne-o facem cu mâna noastră. Singurei.

Pericolul cel mai mare pentru copiii noștri nu sunt comunitățile de gay din Europa sau bandiții din Rusia, ci oamenii care sunt responsabili de alimentația copiilor în grădinițe și școli. Ei sunt cei care nu au nici o problemă să hrănească copiii acestei țări cu carne împuțită sau alte produse alterate. Anume ei, cei cărora le încredințăm viața și sănătatea celor mici fără frică. Oare cineva o să se întrebe cum am ajuns aici? Pentru că asta este o normalitate, de fapt. Și nu de azi, de ieri. Oamenii care au fost reținuți de CNA sunt doar câteva elemente din sistem, care este putred în întregime. Cam la fel de putred ca și carnea de pui care era servită copiilor.

Pericolul cel mare pentru noi ca și democrație nu sunt policienii, ci noi, cei care ne-am împărțit în grupuri, bisericuțe și fan-cluburi care nu-s gata să se asculte unele pe altele. Aceste alegeri prezidențiale nu au făcut altceva decât să ne pună o oglindă-n față. Nu ne-a rămas decât să ne uităm în ea. Igor Dodon și Maia Sandu s-au scuipat pe la televiziuni nu pentru că ei sunt răi, ci pentru că noi exact asta facem. În loc să discutăm idei, noi discutăm oameni. În loc să operăm cu argumente, noi operăm cu insulte. În loc să ne întrebăm ce putem face ca să ne auzim mai bine unul pe altul, noi ne acoperim urechile, închidem ochii și excludem din viața noastră oamenii care nu-s ca noi. Și, așa cum ne stă în fire, bineînțeles că nu ne punem întrebări. Ne considerăm la fel de corecți și intangibili ca și politicienii noștri. Dar problema nu este în CEC sau în Parlament. Acolo tot sunt probleme, da, dar alea sunt mai mult niște simptome. Am mai avut alegeri, au mai fost fraudări, am mai înghețat pe la proteste, guvernarea noastră n-a fost niciodată de partea poporului, justiția a fost tot timpul folosită în scopuri politice. Totuși nu am coborât așa de jos niciodată. Nu ne-am scuipat atât de tare, nu ne-am urât așa ca acum, nu ne-am izolat în bisericuțele noastre atât de evident. E foarte important să conștientizăm treaba asta. La fel de important e să conștientizăm și faptul că noi n-o să ajungem la democrație niciodată dacă o să avem doar grijă ca la putere să ajungă "ai noștri" și nu "ai lor". N-o să avem stat civilizat dacă o să strigăm despre folosirea instituțiilor sau ale resurselor administrative în scopuri politice doar atunci când sunt folosite împotriva celor care nu ne plac, iar când sunt folosite împotriva dușmanilor noștri o să accetăm. N-o să avem libertate și pluralism dacă o să strigăm "propagandă!" arătând cu degetul mincinoșii dintr-o singură tabără, în loc să-i blamăm pe toți.

Pericolul cel mai mare pentru presa noastră nu sunt șefii care dau indicații, ci jurnaliștii și publicul. Jurnaliștii care în lupta lor uită de regulile bunului simț, uită să gândească și să-și asume ceea ce fac. Și, bineînțeles, publicul care e gata să amenințe cu moartea în loc să vină cu o critică constructivă. Unii strigă "curvelor!", alții strigă "idioților!" și gata, s-au lămurit. Jurnaliștii se urăsc unii pe alții, publicul unora îl urăște pe publicul celorlalți și unicii omeni care profită din asta sunt autorii imaginilor și parodiilor haioase de pe internet și, desigur, politicienii. Primii adună ura asta și o transformă în Like-uri ca să devină cât mai populari, iar cei din urmă - în voturi, care îi ajută să se așeze în fotolii mari și moi. Cu toții ne plângem de inconsecvență, dar să identificăm un jurnalist care să fie de partea adevărului e la fel de greu cum e să identificăm un spectator/cititor cu gândire critică.

Pericolul cel mai mare pentru viitorul nostru nu este miliardul dispărut, Plahotniuc, Năstase sau ÎPS Vladimir, ci ura și indiferența noastră. Ei tot sunt periculoși, da. Dar ura pe care o avem noi unii pentru alții este mult mai periculoasă. Indiferența noastră față de problemele care nu ne afectează personal și direct este mult mai periculoasă. Ura și indeferența unora față de alții, iată ce ne fură viitorul.

Cred că e cazul să ne dăm cu toții câte o palmă. Am meritat-o din plin. Cu toții, prietenește, ca o mare familie de care pretindem că suntem. Să ne ardem câte o palmă singurei, poate așa o să înțelegem că atâta timp cât nu ne vom schimba, nu vom avea nici copii sănătoși, nici democrație, nici libertate, nici stat de drept și nici viitor.

Viorel Pahomi pentru allmoldova

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile