Logo Realitatea.md

Viorica Dumbrăveanu, despre condițiile în spitalele din țară: Sistemul medical este așa cum au fost și prioritățile

29 Martie 2020, 11:13 // Societate

Spitalele din Bălți și Căușeni au fost activate ieri în lupta cu Coronavirusul de tip nou, primind deja primii pacienți cu suspecție de Coronavirus. În cazul în care rezultatele de laborator vor adeveri prezența virusului COVID-19, va fi stabilit și tratamentul acestor persoane. Totodată, pe parcursul săptămânii vitoare vor fi activate și alte instituții medicale raionale în acest scop, a menționat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, fără a preciza în ce raioane spitalele vor fi reprofilate.

foto: facebook.com/dodon.igor1

„Astăzi am menționat despre faptul că am activat și spitalele raionale, care au fost, de fapt, într-o anumită perioadă expuse riscului vizavi de existența și funcționalitatea acestora. Astăzi, ne dăm foarte bine seama cât este de necesar ca în fiecare raion să existe nu doar componenta de asistență medicală primară, dar și să existe aceste instituții spitalicești care, în condițiile zilei de astăzi, în condițiile provocărilor existente, trebuie și asigură actul medical”, a menționat ministra Sănătății în cadrul briefingului de după ședința Punctului Focal.

Potrivit ei, în ultima perioadă primește tot mai multe poze cu condițiile care sunt în spitalele din țară, fapt care confirmă că sistemul medical este în starea în care au fost și prioritățile până acum.

„Eu consider că acest exercițiu prin care trecem actualmente, această mobilizare a personalului medical, fapt pentru care țin să le mulțumesc încă odată angajaților sistemului medical, urmează să stabilească care sunt prioritățile noastre pentru viitor. Să investim în sistemul de asistență medicală, să contribuim la motivarea adecvată a personalului medical și sper că asistența medicală, indiferent dacă este vorba de asistența medicală primară, spitalicească, urgentă, trebuie să fie fie pentru noi o prioritate”, a conchis Viorica Dumbrăveanu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 0.0000%
USD USD 17.3920 0.0000%
RUB RUB 0.2515 0.0000%
RON RON 4.0272 0.0000%
UAH UAH 0.6518 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile