Logo Realitatea.md

Vitalii Ignatiev: „Moldova a revenit la abordarea neadecvată în relațiile cu Transnistria”

12 Septembrie 2019, 17:23 // Politica

Așa zisul ministru de externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, califică evenimentele recente din cadrul relaţiilor bilaterale drept „o revenire a Moldovei la abordarea neadecvată în relaţiile cu Transnistria”.

Într-un interviu pentru presa locală, el a spus că situația actuală „poate avea consecințe negative de ordin economic și umanitar, care pot afecta toate nivelurile de dialog cu Chișinăul”.

Potrivit lui Ignatiev, marți, în cadrul pregătirilor pentru viitoarea ședință a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, la care a fost invitată şi partea transnistreană, a avut loc o întâlnire a reprezentanților politici ai Moldovei și Transnistriei. Partea transnistreană a pregătit un pachet de propuneri care să fie incluse pe ordinea de zi a ședinței comisiei. În total au fost propuse 11 chestiuni, numărul unu fiind problema blocării conturilor întreprinderilor transnistrene de către băncile din Republica Moldova.

„Colegul moldovean, Vasilii Șova, a declarat la întrevedere că„ nu este pregătit să discute detaliat problemele tehnice, astfel că nu am primit explicații rezonabile din partea Moldovei. De remarcat că, vorbind despre nedorinţa de a politiza problema băncilor, el a prezentat, în același timp, cerințe politice, declarând că această problemă nu a apărut întâmplător și că Transnistria s-ar putea confrunta de acum înainte cu un şir de probleme”, a spus Ignatiev, calificând afirmaţiile omologului său drept o amenințare, scrie Infotag.

Cu toate acestea, el consideră că nu există nicio alternativă la dialog, iar problema bancară trebuie discutată pe diferite platforme de negociere, inclusiv cu participarea mediatorilor internaționali.

„Fără participare internațională, este foarte dificil să rezolvăm problemele și să pornim dialogul, de aceea, pentru noi este extrem de important să menținem contextul de negocieri cu o participare internațională largă. Acesta este un conflict internațional, oricât ar dori partea moldovenească să nu recunoască realitatea. Și acesta ar trebui soluţionat la nivel internațional. Şedinţa Comisiei interguvernamentale moldo-ruse este, de asemenea, o ocazie excelentă pentru a discuta problemele actuale de pe agenda de negocieri”, a subliniat așa zisul diplomat diplomatul.

Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, administrația de la Tiraspol a acuzat Chișinăul de o nouă blocadă economică, după ce 25 de companii din regiunea transnistreană au ajuns cu conturile blocate în băncile din Republica Moldova. Companiile ar fi fost implicate în operațiuni cu risc de finanțare a terorismului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile