Logo Realitatea.md

Vizita secretă a ministrului Apărării la reuniunea secretarilor Consiliilor de Securitate ai țărilor CSI, la câteva zile de la investire

18 Decembrie 2019, 16:05 // Societate

Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, a participat la doar câteva zile după investire în funcție, la reuniunea secretarilor Consiliilor de Securitate ai țărilor CSI, care a avut loc la Moscova, însă această vizită a fost ținută în secret și nici nu este clar în calitate de ce a luat parte la eveniment -ministru al Apărării sau de ex-secretar al Consiliului Suprem de Securitate.  

Foto: H1

Solicitat telefonic de către redacția H1, Victor Gaiciuc, a închis telefonul și nu a vrut să răspundă la telefon. Deocamdată nu este clar de ce ministrul Apărării a ținut în secret această vizită. Societatea nu era să afle nici până în prezent despre aceasta, dacă nu apărea un comunicat de presă al Consiliului de Secruitate de la Moscova.

La reuniunea, prezidată de șeful Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolay Patrushev, a fost glorificat trecutul sovietic al statelor CSI și s-a discutat inclusiv despre o strategie împotriva „amestecului SUA în treburile interne ale altor state”.

Analistul politic Anatol Țăranu este de părere că politica externă „echilibrată” a președintelui Dodon ascunde o realitate mult mai dură și anume dependența securității și apărării Republicii Moldova de ceea ce se numește influență rusă. Despre vizita secretă a ministrului Gaiciuc la Moscova, analistul spune că erau de așteptat asemenea acțiuni.

„Era firesc că ajungând să fie ministru al Apărării, dnul Gaiciuc să nu-și mai îndeplinească funcția de secretar la Consiliul de Securitate. De aceea el a și preferat să apară la Moscova în ambele ipostaze. Asta încă odată vorbește despre faptul că legătura dintre guvernarea Dodon și Rusia este una strânsă, chiar mai mult decât strânsă. Eu cred că există o coordonare internă, discretă și o influență aparte a Moscovei asupra deciziilor politice de la Chișinău, inclusiv zona de securitate și de apărare”, spune Anatol Țăranu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1290 0.0010%
USD USD 18.5163 -0.6471%
RUB RUB 0.2447 0.4103%
RON RON 4.1626 -0.1224%
UAH UAH 0.6787 -0.8618%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile