Logo Realitatea.md

Viziuni noi pentru școlile din țară, discutate la Forumul Educațional: „Fiecare profesor trebuie să aibă o tabletă” (VIDEO)

12 Decembrie 2018, 14:28 // Societate

Noile viziuni pentru dezvoltarea sistemului educațional și actualele provocări din domeniu au fost discutate astăzi, la Forumul Educațional „Viziunea mea pentru școala noastră”, organizat în premieră, la Chișinău.

Foto: gov.md

În debutul evenimentului, Prim-ministrul, Pavel Filip a menționat despre importanța dezvoltării și reformării sistemului educațional din țara noastră.

„Investind în materie cenușie noi tebuie să creăm și locuri de muncă cu valoare adaugată foarte înaltă. Tinerii noștri trebuie să conducă industrii, inginerii să creeze sisteme sau dacă vorbim de agricultură, trebuie să ghidăm oamenii să lucreze cu mașini, să lucreze în sisteme GPS. Trebuie să ne gândim la viitor, pentru că viitorul începe astăzi”, a menționat premierul.

Potrivit ministrului Chiril Gaburici, atât profesorii, cât și elevii trebuie să aibă acces la condiții bune de muncă, studiu și infrastructură, iar tot ce se predă și se învață să fie cu adevărat util.

„Fiecare profesor trebuie să țină în mână o tabletă atunci când predă. Fără să completeze ore în șir de mână proiecte didactice, fără să ducă cu el după ore, acasă zeci de caiete și teste de verificat, primind în schimbul dăruirii zilnice - respectul societății. În același timp, fiecare elev trebuie să țină în mână o tabletă atunci când învață. Fără să ducă în spate - câteva kg de manuale, fără a se plictisi la ore, fără a se teme de profesori și note. Trebuie să poată merge la școală cu dragoste de a învăța și a crește, ieșind din școală și facultate instruit, exact pentru ceea ce va face începând cu prima zi după absolvire, pregătit pentru profesia lui”, a spus Chiril Gaburici.

În cadrul Forumului, au avut loc discuții de totalizare privind direcțiile de evoluție ale sistemului național de educație, urmarea a celor 11 ateliere de lucru organizate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în perioada 14 noiembrie – 10 decembrie. În cadrul atelierelor au fost consultate opiniile a cca 1000 de elevi, studenți, cadre didactice și manageriale privind viziunea acestora asupra dezvoltării „școlii naționale”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile