Logo Realitatea.md

Vlad Filat, audiat în Penitenciarul nr.13 în ancheta privind furtul miliardului. Slusari: „Dânsul regretă ... Eu nu îl cred”

30 August 2019, 14:31 // Actualitate

Fostul premier, Vlad Filat a fost audiat astăzi de către Comisia parlamentară de anchetă, care investighează furtul din sistemul bancar. Potrivit membrilor acestei Comisii, la unele capitole Filat a spus câte ceva nou și util mersului anchetei, iar în alte cazuri, declarațiile sale nu va schimba nimic.

Foto: realitatea.md

„Ceea ce s-a întâmplat în 2014 nu putea fi evitat. Asta trebuia schimbat înainte, trebuia de modificat legislația. Eu vreau ca oamenii să înțeleagă că, înainte de a acționa, ei au modificat legile și nici la două săptămâni au început să acționeze. Este foarte grav ceea ce s-a întâmplat. De aceea trebuie să facem nu doar o expertiză financiară sau legislativă ci și să întreprindem multe alte acțiuni.În primăvara anului 2015, Vlad Filat a fost într-o parte. Acum el este în temă și este obligat să vorbească. Situația s-a schimbat. El oferă informații”, a afirmat după audieri deputatul socialist, membrul Comisiei de anchetă, Vladimir Golovatiuc.

La rândul său, președintele Comisiei parlamentare de anchetă, Alexandr Slusari, a menționat că regretă că, în 2012-2013 nu a acționat mai dur atunci când Platon și Șor a încercat prin atacuri raider să preia controlul BEM. „Am discutat mai multe întrebări. Dânsul regretă că în 2012-2013 nu a acționat mai dur atunci când Platon și Șor a încercat prin atacuri raider să preia controlul BEM. El spune că a luptat, lucru ce s-a văzut prin stenogramele Comisiei Naționale a Pieții Financiare, dar a renunțat ulterior. Domnul Filat insistă că cele 3 variante din raport, inclusiv emisia suplimentară nu s-a discutat în Comisie și nimeni din colegii săi din PLDM nu știa despre asta. În raport, despre acele 3 variante e scris că teoretic s-a discutat, ceea ce nu e adevărat. Cum au ajuns în raport și cine le-a impus, rămâne o mare enigmă” , a spus Slusari.

Totodată, președintele Comisiei de anchetă a declarat că Vlad Filat a spus că nu a optat pentru această soluție și că răspunderea pentru ce s-a întâmplat cu BEM în 2013-2014 ține de instituțiile respnsabile, menționând numele lui Valeriu Lazăr – Ministru al Economiei în 2013, Dorin Drăguțanu – guvernator BNM în acea perioadă și Andrian Candu – deputat PDM la acel timp.

„El a spus că nu a știut că beneficiarul final al acțiunilor BEM e Ilan Șor, dar eu nu-l cred. Nu a fost ceva extraordinar, a confirmat ședința din 2014 la reședința prezidențială și că persoana care a insistat pentru garanții a fost Plahotniuc. El a fost promotorul, iar după câteva zile a fost și ședința secretă de la Guvern la care Drăguțanu a insistat pentru emisia de bani. Între 7-27 noiembrie au rulat zeci de miliarde, noi nici până acum nu am aflat exact câte. În lini mari, comisia a ajuns la niște concluzii și le vom prezenta în curând”, a conchis Slusari.

Amintim că, o Comisie parlamentară anchetează furtul miliardului și devalorizarea sistemului bancar din Republica Moldova în perioada 2013-2014. Raportul anchetei urmează să fie prezentat în plenul Parlamentului la începutul sesiunii toamnă-iarnă. Până în prezent, Comisia de anchetă a audiat mai mulți politicieni și factori de decizie, care în acea perioadă au fost responsabili și au ocupat funcții în cadrul instituțiilor responsabile, care ar fi trebuit să „bată alarma”.  

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1673 -0.1732%
USD USD 17.0468 0.0540%
RUB RUB 0.2217 0.3167%
RON RON 4.1385 -0.1255%
UAH UAH 0.6030 0.0166%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile