Logo Realitatea.md

Vlad Plahotniuc, audiat de PCCOCS în dosarul unde a fost „ținta” unei tentative de omor! DETALII

29 Septembrie 2017, 14:05 // Societate

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a fost audiat de procurorii pentru combaterea criminalităţii organizate şi cauze speciale (PCCOCS), în dosarul unde a fost ținta unei tentative de omor. Informaţia a fost confirmată  pentru Deschide.md de şeful PCCOCS, Nicolae Chitoroagă. 

Nicolae Chitoroagă a explicat că termenii promişi nu au fost respectaţi din cauza comisiilor rogatorii din Ucraina.

„Suntem la etapa în care invinuiţii fac cunoştinţa cu materialele cauzei. Cred ca într-o săptămână, două dosarul va ajunge pe masa judecătorilor", a declarat sursa citată.

Întrebat dacă Vlad Plahotniuc, având rolul de „ţintă" a tentativei de omor, a avut vreo tangenţă cu urmărirea penală, şeful PCCOCS ne-a dat un răspuns afirmativ.

„Dânsul a fost audiat recent în calitate de martor de către unul din procurorii care lucrează pe acest dosar. Nu ne-a oferit alte informaţii decât cele pe care noi le-am colectat pe parcursul urmării penale. Ne-a spus că a aflat despre intenţia persoanelor reţinute în ajunul flagrantului, adică atunci când a fost anunţat de către organele de drept despre acţiunile pe care le pregăteau infractorii. în cadrul audierilor dânsul a declarat organului de urmărire penală că nu i-a fost cauzat ni ci un prejudiciu, respectiv a refuzat statutul de parte vătămată", a declarat Nicolae Chitoroagă.

Cât despre conexiunile lui Veaceslav Platon cu această tentativă de omor, şeful PCCOCS ne-a spus că au fost descifrate mesaje din care s-ar putea desprinde o posibilă implicare, dar formularea prea ambiguă a acestor sms-uri nu le-a permis - deocamdată - acuzatorilor de stat să-i înainateze un statut procesual în această anchetă. Prin urmare, spune Nicolae Chitoroagă, din dosarul care va fi expediat în scurt timp în judecată, va fi disjunsă o altă cauză penală în cadrul căreia vor continua cercetările pe marginea acţiunilor lui Platon.

Totodată, va fi disjunsă şi o cauză penală pe numele celor trei persoane reţinute în Ucraina, iar materialele vor fi trimise în adresa Procuraturii Generale de la Kiev pentru preluarea, finalizarea urmăririi penale şi trimiterea cauzei pe masa judecătorilor ucraineni.

Realitatea.md amintește că, pe data de 7 aprilie curent, Ministerul de Interne al Ucrainei a anunțat despre o tentativă de omor asupra lui Vlad Plahotniuc în urma căreia o grupare a fost reținută la Kiev, iar alta - la Chișinău. Ulterior, autoritățile din Republica Moldova au venit cu informații și reacții.

În Moldova, a fost deconspirată activitatea a opt persoane, printre care șase moldoveni cu cetățenii multiple și doi ucraineni. Investigațiile au pornit în luna decembrie, atunci când poliția din Ucraina a furnizat autorităților din Moldova informații cu privire la trimiterea în țara noastră a unor asasini pentru a executa o comandă de omor a unor persoane.

Forțele de ordine au pornit o cauză penală. Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă de la 15 până la 20 de ani de închisoare.

Vezi și:

(VIDEO) Omorul lui Vlad Plahotniuc, comandat de interlopul Grigore Caramalac! Suma finală – un MILION de dolari. DETALII NOI

7 persoane învinuite de tentativa de omor asupra lui Vlad Plahotniuc rămân în arest. Curtea de Apel a respins recursurile avocaților - FOTO

Un nou suspect, REȚINUT în cazul tentativei de omor asupra lui Vlad Plahotniuc

(FOTO/VIDEO) Cei opt bănuiți de tentativa de omor a lui Vlad Plahotniuc, plasați în IZOLATOR. Momentul în care instanța pronunță deciziile

Imagini VIDEO cu momentul reținerii suspecților de tentativă de asasinare a lui Vlad Plahotniuc

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile