Logo Realitatea.md

Vlad Plahotniuc comentează decizia CSJ și anunță ce pași a întreprins pentru a preveni situații similare la alegerile parlamentare

26 Iunie 2018, 12:54 // Actualitate

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, consideră că decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) privind declararea alegerilor locale din Capitală nule „devine un precedent extrem de periculos pentru toate partidele, inclusiv pentru PDM. Declarația a fost făcută astăzi de către Plahotniuc, în cadrul unui interviu acordat ziarului Timpul.

Potrivit liderului democraților, încălcări a legislației electorale au fost remarcate nu doar în turul doi a alegerilor, dar și în primul tur, fapt care nu a fost luat în calcul de către instanțele de judecată. „Vom avea discuții serioase și despre ceea ce s-a întâmplat în alegerile din Chișinău, nu doar în turul doi, dar și în turul întâi. Au fost încălcări ale legislației electorale, care chiar dacă nu ar fi atras invalidarea alegerilor, ele sunt, de asemenea, un precedent periculos pentru alegerile viitoare. Aici tot este necesară o analiză. De aceea, voi propune colegilor din fracțiunea PDM să evalueze dacă nu ar fi oportună formarea unei comisii parlamentare, care să analizeze încălcările admise de candidați în alegerile din Chișinău, iar apoi să vină cu concluzii legate de clarificarea legislației electorale, astfel încât asemenea situații să nu mai poată avea loc”, a spus Plahotniuc.

Drept exemplu, Vlad Plahotniuc, aduce implicarea cetățenilor străini în alegerile din Moldova, interdicției, care este stipulată în Codul electoral. „Legea a fost pur și simplu călcată în picioare tocmai de cei care ne-au propus să o inițiem. Acum ce o să facem în alegerile parlamentare după precedentul creat de ei? Vom sta să ne uităm la socialiști cum defilează prin Chișinău cu portretele liderilor din Federația Rusă? Din cauza acestei încălcări, nesancționată, din păcate, avem un precedent foarte periculos pentru alegerile din toamnă și va trebui să clarificăm această situație. Este straniu că s-a sancționat agitația electorală, dar s-a trecut cu vederea ceva ce cred că este mai grav - încălcarea legii în ce privește folosirea politicienilor străini în alegeri”, și-a exprimat îngrijorarea și indignarea Plahotniuc.

În opinia liderului PDM, nu se poate de admis astfel de încălcări și situații pentru scrutinul parlamentar din toamnă, precum cele constatate de instanța de judecată în urma alegerilor din Capitală. „Nu putem exclude că în alegerile parlamentare să ne trezim chiar noi cu astfel de situații, după ce unii vor contesta rezultatele în anumite circumscripții și vor găsi diferite portițe în legi, prin care să poată invalida mandatele. Iată de ce, am cerut juriștilor noștri să demareze o analiză atât a legilor invocate de instanțe în deciziile lor, cât și a întregii legislații electorale, să înțelegem unde pot fi găsite și alte portițe, care să ducă la utilizarea legii pentru invalidarea alegerilor, indiferent ce partid sau candidat este vizat și să vedem cum pot fi ele înlăturate”, a afirmat Vlad Plahotniuc.

Întregul interviu poate fi citit AICI.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5379 0.3513%
USD USD 17.4407 -0.5355%
RUB RUB 0.2533 0.5957%
RON RON 4.0375 0.4603%
UAH UAH 0.6536 -0.0917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile