Logo Realitatea.md

Vladimir Putin a calificat atacul occidental asupra Siriei drept un act de agresiune

14 Aprilie 2018, 12:31 // În lume

Vladimir Putin a calificat atacul coaliției occidentale - SUA, Maria Britanie și Franța - asupra Siriei drept un act de agresiune. Potrivit lui, pretext pentru această decizie a servit înscenarea utilizării armelor chimice. Rusia condamnă atacul, se menționează într-o declarație a Kremlinului (Rusia), scrie RBC.

Foto: rbc.ru

„A fost efectuat un act de agresiune împotriva unui stat suveran. Rusia condamnă atacul asupra Siriei, Guvernul căreia este ajutat de militari ruși în lupta împotriva terorismului. Pentru a lua o asemenea decizie, exact ca anul trecut, a fost înscenată utilizarea substanțelor chimice asupra populației civile. Experții și militarii ruși nu au depistat nicio urmă de clor sau orice alte substanțe otrăvitoare. Mai mult decât atât, niciun locuitor nu a confirmat atacul chimic”, a declarat Vladimir Putin.

La fel, liderul Kremlinului a subliniat că escaladarea situației din Siria are un impact devastator asupra sistemului relațiilor internaționale. Rusia solicită o ședință de urgență a Consiliului de Securitate ONU „pentru a discuta acțiunile de agresiune ale SUA și aliaților săi”.

Anterior, Ministerul Apărării al Rusiei a raportat că numărul total de rachete emise de forțele coaliției occidentale ar fi depășit o sută de unități. În același timp, s-a menționat că unitățile de apărare aeriene din Siria au reușit să doboare „o parte semnificativă” din acestea. 

Amintim că presa internațională a scris încă la începutul lui aprilie despre alerta privind utilizarea unor arme chimice de către trupele lui Bashar al-Assad asupra populației civile în orașul Duma (Siria). Rusia a susținut că imaginile video realizate de la fața locului ar fi trucate.

Ultima dată când Statele Unite au emis un asemenea act pe șantierele din Siria a fost pe data de 7 aprilie 2017, după incidentul din Idlib. Atunci, organizațiile internaționale au acuzat Guvernul Siriei de folosirea armelor chimice împotriva civililor. Moscova a considerat faptul că atacul chimic nu a fost dovedit.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8807 0.6664%
USD USD 16.9753 0.2238%
RUB RUB 0.2167 0.7907%
RON RON 4.0807 0.6735%
UAH UAH 0.5998 0.1837%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile