Logo Realitatea.md

Vladimir Voronin: Trebuie să revenim la alegerea președintelui țării în Parlament

07 Decembrie 2019, 15:57 // Politica

Hotărârea Curții Constituționale din anul 2016 privind alegerea directă a șefului statului de către popor este una ilegală și magistrații nu aveau niciun drept să interpreteze legea supremă în așa mod. De aceea, actualmente, trebuie să fie corectată această greșeală și trebuie să se revină în albia legii - șeful statului trebuie să fie ale de către deputații în Parlament, așa cum prevede Constituția Republicii Moldova. Declarația aparține președintelui Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, transmite IPN.

„Noi suntem republică parlamentară conform Constituției. (...) A fost încălcată Constituția. Legea supremă prevede că președintele este ales de Parlament. Constituția a fost încălcată de cinci membri ai Curții Constituționale, care nu aveau dreptul să modifice legea supremă”, a declarat Vladimir Voronin în platoul emisiunii „Piatnița s Anatoliem Golea” de la postul RTR Moldova.

Liderul comuniștilor evită să spună dacă va candida sau nu pentru un mandat de șef al statului la alegerile de anul viitor. Totodată, Vladimir Voronin a menționat că regula nu interzice ca un reprezentant al unui partid extraparlamentar să-și înainteze candidatura, chiar dacă formațiunea nu face parte din componența Parlamentului. Potrivit fostului președinte, este încă devreme ca PCRM să anunțe, dacă va înainta sau nu un candidat la fotoliul de președinte.

Potrivit lui Vladimir Voronin, PCRM nu se află actualmente în Parlament pentru că a rămas singura formațiune în forma ei clasică și care nu mituiește alegătorii pentru a ajunge în legislativ. De asemenea, Voronin spune că formațiunea are puțini primari în localitățile din țară din cauza lipsei de resurselor financiare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5385 -0.5249%
USD USD 16.6888 0.1717%
RUB RUB 0.2181 -0.1831%
RON RON 4.0133 -0.7125%
UAH UAH 0.5921 0.2200%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile