Logo Realitatea.md

Voronin comentează așa-zisa amnistie anunțată de Dodon pentru moldovenii din Rusia

03 Ianuarie 2019, 10:42 // Politica

Ceea ce numește Dodon ”amnistie” este o noțiune juridică și ca să fie aplicată, cetățeanul trebuie să fie condamnat civil, contravențional sau penal. Nu se știe de existența unor eventuale sentințe în Rusia față de cetățenii noștri aflați acolo la muncă. Ei sunt plecați acolo pentru bucățica de pâine pe care nu le-o poate asigura președintele țării și guvernarea, aici, acasă. Astfel a comentat președintele Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), Vladimir Voronin așa-zisa amnistie migrațională valabilă pentru circa 170 de mii de cetățeni moldoveni care au încălcat legea în Federația Rusă.

Vladimir Voronin susține că de fapt, președintele Igor Dodona ar fi trebuit să se înțeleagă cu omologul său rus ca acești moldoveni să fie decorați cu ordine, medalii și premii.

”Noi nu cunoaștem de existența cărorva sentințe în Rusia față de cetățenii noștri aflați acolo la muncă. Noi știm că ei sunt plecați acolo pentru bucățica de pâine pe care nu le-o poate asigura președintele țării și guvernarea, aici, acasă.

Dimpotrivă, ei lucrează pentru economia rusă și acești oameni nu au de ce să fie amnistiați. Repet, cetățenii noștri nu au fost condamnați acolo. Nu este normal din niciun punct de vedere ca Dodon să se laude că oamenii aceștia vor fi amnistiați.

Dodon trebuia să se înțeleagă acolo ca acești 170 de mii de moldoveni să fie decorați de Putin cu ordine, medalii și premii. Încălcarea regimului de ședere este o abatere care nicidecum nu se rezolvă prin amnistie”, a spus liderul PCRM pentru Deschide.MD.

Fiind întrebat cum poate fi totuși calificată această decizie a Rusiei, Voronin a declarat: ”Nicicum. Dodon s-a plâns că nu poate executa tot ce promite acolo pentru că el nu are majoritate și nu deține puterea. El a cerut acest ajutor ca să aibă majoritate și ca să poată hotărî ceva, doar că sunt de aceștia care au și majoritate și tot nu pot face nimic, acesta fiind în primul rând Dodon. În plus, această măsură nu este luată doar în privința moldovenilor, ci și a muncitorilor din Tadjikistan, Kirghistan, Uzbekistan, Kazahstan și mulți alții. Unde aici este meritul lui Dodon?”.

Realitatea.md amintește că cetățenii moldoveni care se află pe teritoriul Federației Ruse, dar au depășit termenul legal de ședere, vor putea, în perioada 1 ianuarie – 24 februarie, să revină în Republica Moldova pentru a evita aplicarea sancțiunilor administrative prevăzute.

VEZI ȘI:

Cum pot afla moldovenii dacă au încălcat legislația migrațională din Rusia

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3910 -0.4341%
USD USD 18.1998 0.0951%
RUB RUB 0.2832 0.2123%
RON RON 4.3158 -0.4888%
UAH UAH 0.6898 0.3054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile