Logo Realitatea.md

Voronin trebuie să-și ceară scuze publice și să achite despăgubiri pentru calomniere

17 Mai 2019, 08:00 // Politica

Fostul președinte al țării, Vladimir Voronin, va trebui să-i prezinte scuze publice și să achite despăgubiri de 30 mii de lei președintei Partidului Național Liberal (PNL), Vitalia Pavlicenco, după ce, în 2007, a declarat la un post de televiziune că politiciana ar fi venit din KGB și că în activitatea sa politică a fost finanțată de România. După un proces de 12 ani, Curtea Supremă de Justiție a emis o decizie definitivă pe caz.

Potrivit Vitaliei Pavlicenco, instanța a stabilit că declarațiile făcute de Vladimir Voronin sunt minciuni, date fiind acte doveditoare emise de SIS, de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității din România și de instanța națională de justiție prin decizie irevocabilă. „Astfel, în Moldova s-a creat un precedent prin faptul că un președinte nu are dreptul să vorbească orice vrea despre oricine, la fel ca oricare alt cetățean, care nu poate vorbi și calomnia pe nimeni”, a declarat Vitalia Pavlicenco pentru IPN.

Politiciana spune că a cerut despăgubiri în mărime de 500 de mii de lei, dar decizia instanței nu a indispus-o pentru că „nu au contat atât banii, cât de a nu permite cuiva să o calomnieze”. Vitalia Pavlicenco a mai spus că în 12 ani, timp care a coincis cu președinția sa în PNL, afirmațiile lui Vladimir Voronin i-au influențat cariera politică. „Am suferit, dar important este că eu am demonstrat în toate instanțele că toți cei care m-au calomniat nu au avut dreptate”, a mai spus politiciana.

Vladimir Voronin nu a comentat deocamdată decizia CSJ.

În 2014 și Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat o decizie împotriva Republicii Moldova pentru că, în anul 2007, instanțele naționale au refuzat nejustificat să examineze acțiunea, în defăimare, depusă de Vitalia Pavlicenco, președintele Partidului Național Liberal și deputat în Parlament, împotriva președintelui de atunci al statului, Vladimir Voronin. Guvernul de la Chișinău, instalat în anul 2015, cu votul Partidului Comuniștilor, condus de același Vladimir Voronin, a contestat Hotărârea CEDO la Marea Camera a CEDO. Dar cererea a fost respinsă și hotărârea a devenit definitivă.

Citeste tot despre: CSJ, scuze publice, Vladimir Voronin
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 0.0000%
USD USD 17.6396 0.0000%
RUB RUB 0.2751 0.0000%
RON RON 4.1166 0.0000%
UAH UAH 0.7178 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile