Logo Realitatea.md

Votat de Parlament: ANRE va aproba prețurile plafon pentru carburanți odată la trei luni

20 Iulie 2018, 17:55 // Economie

Prețurile plafon pentru carburanți vor fi stabilite trimestrial, și nu o dată la două săptămâni cum este în prezent. Modificarea legii a fost propusă de către deputatul neafiliat Vladimir Cernat, fiind votată astăzi de Parlament în lectură finală.  

Astfel, proiectul în cauză vine să modifice și să completeze art. 4 alin. (4) al Legii privind piaţa produselor petroliere nr. 461 din 30.07.2001, prin extinderea perioadei pentru stabilirea de către Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică a prețurilor plafon, de la 2 săptămâni la 1 trimestru. Totuși, ANRE va putea interveni și pe parcursul celor trei luni, în cazul devierilor de 10% ale cotațiilor medii Platts, care duc la majorarea sau la micșorarea prețurilor plafon pentru carburant.

Totodată, ANRE va fi obligată să micșoreze prețurile dacă devierile cotațiilor duc la diminuarea acestora, dar le poate majora numai la solicitarea agenților economici.

Necesitatea acestor modificări și completări derivă din impactul social sporit negativ ce a fost determinat de ultimele acte administrative ale Agenției Naţionale pentru Reglementare în Energetică de plafonare a prețurilor pentru comercializarea produselor petroliere principale, generând proteste în masă. Aceste acte de plafonare, într-un final, au și fost contestate în interesele consumatorilor în instanțele de judecată competente, fiind invocată netransparență în procesul de formare și plafonare a prețurilor pentru produsele petroliere.

Cert este că, la etapa actuală Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică urmează să modifice Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere și să asigure un grad mai înalt de transparență în acest proces, însă în prezent cea mai optimă soluție până la identificarea procedurii necesare este stabilirea trimestrială a prețurilor plafon.

Drept urmare, în cazul majorării constante a cotațiilor Platts, stabilirea trimestrială a prețurilor plafon va reduce din impactul social, comparativ cu stabilirea acestora odată la două săptămâni.  

Citeste tot despre: ANRE, carburanți, Parlament, prețuri plafon
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile